Gandia instal·larà plaques solars a la plaça del Tirant per autoabastir dependències municipals i el pàrquing del Centre Històric

El regidor responsable dels pàrquings municipals, Salvador Gregori, i l’edil de Serveis Bàsics, Miguel Ángel Picornell, han comparegut este matí per a anunciar que l’Ajuntament de Gandia instal·larà plaques solars sobre la teulada de les casetes municipals de la plaça del Tirant per a aconseguir que tant estes dependències municipals com el pàrquing del Centre Històric s’autoabastisca d’energia solar.

“El sostre de les casetes del Tirant és el lloc ideal, ja que és a prop del punt de consum i està perfectament orientat a més de tindre moltes hores de sol”, ha explicat el responsable dels pàrquings municipals, qui ha afegit que “suposarà un estalvi molt important d’energia al pàrquing del Centre Històric i en poc més de cinc anys tindrem la inversió amortitzada”.

Tal com ha informat Gregori, es licitarà la instal·lació de plaques solars que generaran un total de 54Kw que produiran anualment més de 99.000 kW. Esta iniciativa permetrà que s’evite l’emissió de 30 tones de CO2 i suposarà un estalvi per a les arques municipals de més de 9.200 euros a l’any. L’edil socialista també ha informat que la licitació es realitzarà per un import de 62.000 euros, tot i que s’espera que el preu d’adjudicació siga menor. També es licitaran quatre punts de càrrega per a vehicles elèctrics o híbrids endollables com els que ja existixen al pàrquing de Prado.

Durant la roda de premsa, Gregori ha recordat que dins del pla de modernització i renovació dels pàrquings municipals ja s’han emprés mesures com ara la modernització del control d’accés, la millora de les màquines de pagament i la validació de tiquets per a unificar tots els pàrquings municipals, millora de l’accessibilitat per a persones i vehicles, a més de millorar l’entorn del pàrquing del Centre Històric.

Per a concloure la seua intervenció, Salvador Gregori ha avançat que esta mesura suposa el primer pas cap a la sostenibilitat energètica municipal. “Volem fer el mateix al pàrquing del Prado i esperem que abans de final d’any puguem instal·lar plaques a la teulada del Mercat del Prado i del CSI-COM per abastir el mateix pàrquing, al CSI-COM, el Mercat i la Casa de la Marquesa amb el que estaríem estalviant prop de 30.000 euros a l’any. Hem de seguir avançant per a complir els ODS”, ha finalitzat.

Per la seua banda, Miguel Ángel Picornell ha explicat que la factura energètica del consistori està al voltant dels 1,1 milions d’euros. “Tot el que puguem fer per a ser més sostenibles energèticament també ens permetrà disposar de més recursos econòmics per a millorar altres serveis. No és possible que en un país com Espanya, amb una gran quantitat d’hores de sol, no estiguem aprofitant aquesta energia com hauríem”, ha indicat.