Gandia recupera l’esplendor del Castell de Bairén

El Castell de Bairén de Gandia, del segle XI, està recuperant a poc a poc el seu esplendor amb les obres de restauració. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el director general d’Administració Local de la Generalitat Valenciana, Antoni Such, acompanyats d’autoritats municipals i l’equip tècnic, han visitat hui les obres del projecte d’habilitació del Parc Arqueològic del Castell del Bairén. Els treballs, que van a bon ritme, consistixen en la restauració i conservació d’esta fortalesa emblemàtica de Gandia, i Bé d’Interés Cultural, amb un pressupost de 960.000 euros (IVA inclòs), finançat al 50% mitjançant fons europeus Feder (a través de la Generalitat Valenciana), i l’Ajuntament de Gandia.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha indicat que “des de l’Ajuntament seguirem treballant i apostant per a obtenir més recursos i continuar restaurant i recuperant l’edifici fundacional de la ciutat de Gandia en companyia de la Generalitat Valenciana, la qual ha mostrat la seua sensibilitat per a posar el patrimoni a disposició de la ciutadania i donar-li un ús”.

Morant ha destacat que “el Bairén era el gran oblidat, i ja li tocava el seu moment amb aquesta actuació que ha suposat un abans i un després. A Gandia tenim recursos patrimonials universals d’aquesta talla, com els Borja, els Clàssics, el Parpalló, les Falles (Patrimoni Immaterial de la Humanitat) o la Setmana Santa (Festa d’Interés Turístic Nacional). El castell de Bairén tenia elements per a estar en eixa llista, però necessitava la seua posada en valor”.

La primera edil de Gandia ha afegit que “gràcies a aquesta actuació hem rescatat també elements que es desconeixien sobre aquest monument, amb la qual cosa es permet reescriure la seua història. Hui sabem més sobre el castell de Bairén, però també sabem que queda molt per fer”. L’alcaldessa també ha volgut agrair “el treball curat, sensible i absolutament rigorós des del punt de vista científic que s’ha fet amb aquesta actuació, utilitzant tècniques mil·lenàries i sense introduir cap element que s’haja inventat de manera arbitrària, respectant en tot moment el valor patrimonial”.

El director general d’Administració Pública, Antoni Such, ha anunciat que “tot i que aquest programa d’ajudes a la rehabilitació de patrimoni històric-artístic s’acaba el pròxim 1 de novembre, estic segur que podrem obrir una nova etapa amb el Programa Operatiu 2021-2027 de la Comissió Europea a través dels fons europeus de desenvolupament regional, presentant nous projectes de rehabilitació de patrimoni per a culminar moltes de les obres que tenim en marxa al llarg de la Comunitat Valenciana, com és el cas del castell de Bairén”.

Such hi ha agraït “l’esforç que ha fet l’Ajuntament de Gandia per abordar aquesta obra de tanta envergadura econòmica», així com ha valorat a tot l’equip tècnic que ha treballat d’una manera molt minuciosa. «Des de la Generalitat continuarem col·laborant perquè el castell de Bairén siga tot un referent i no el gran oblidat com fins ara”, ha finalitzat el director general d’Administració Local.