Gandia regenerarà amb més de 3 milions d’euros els barris de Beniopa i la plaça El·líptica

Gandia torna a ser punta de llança en els processos de renovació dels barris dels municipis valencians. Hui s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la resolució de la convocatòria llançada per la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica el 19 de juny, que ha seleccionat el projecte presentat per l’Ajuntament de Gandia per a una nova àrea de regeneració i renovació urbana (ARRUR) que beneficiarà a Beniopa i la barriada de la plaça El·líptica, que compta amb una inversió de 3,1 milions d’euros.

Segons ha declarat l’alcaldessa, Diana Morant, el fet que el Consell haja reconegut el projecte de Gandia és una “molt bona notícia per a Gandia, en general, i per a Beniopa i la barriada de la Plaça El·líptica, en particular”. Una acció que demostra que Gandia i el Consell aposten “per la regeneració dels barris i per la dignificació de l’habitatge que, en temps de pandèmia, s’ha convertit en un espai vital”.

La intervenció en Beniopa contempla la millora urbana i paisatgística del carrer Muntanya on es preveu l’enderrocament de 4 immobles en ruïna; la renovació de la plaça dels Llauradors i els seus voltants i la rehabilitació de dos habitatges. D’altra banda, en la barriada de la plaça El·líptica està prevista la rehabilitació de 189 habitatges i locals. Del total de 3,1 milions d’euros, el Govern d’Espanya aportarà 1,6 milions mentre que la Generalitat Valenciana, 537.500 euros. L’Ajuntament de Gandia invertirà 410.000 euros i els propietaris dels immobles els 565.000 euros restants.

Gandia és la ciutat que rep la major quantitat de diners enfront dels consistoris de Xixona, Alcoi, Bocairent, Picanya i Morella, per la qual cosa l’alcaldessa ha volgut agrair a la Conselleria la valoració realitzada de la proposta presentada al Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021 que l’Ajuntament va sol·licitar al juliol, “dins de la nostra aposta per fer de Gandia una ciutat més còmoda, acollidora, accessible i amable on l’habitatge i l’entorn urbà constitueixen un paper fonamental”. El mateix conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha telefonat este matí a l’alcaldessa per a felicitar-la i agrair-li el treball ben fet.

El projecte al qual ha accedit enguany Gandia es convertix en el de major import superant al de l’ARRUR del Raval concedit l’any passat amb 2,6 milions d’euros. Durant l’última dècada en matèria d’habitatge i regeneració urbana Gandia aconsegueix els 5,7 milions d’euros d’inversió si se sumen els ARRUR de Beniopa, El·líptica i Raval. Així, Gandia rep un ARRUR per quarta vegada després dels projectes del Grup Porta, Simancas, Raval (en marxa) i, ara, Beniopa i l’El·líptica.

Morant ha explicat que cada vegada que l’administració pública fa una inversió, genera oportunitats i llocs de treball. Els estudis demostren que per cada milió d’euros invertits es generen 75 llocs de treball. Només en aquesta actuació seran prop de 225 ocupacions que se sumen als altres prop de 225 llocs de treball de l’ARRUR del Raval. “Apostar per la regeneració urbana és apostar per l’ocupació i la generació d’economia circular que tant ens fa falta per a afrontar les conseqüències de la covid-19”, ha destacat.

Segons el parer de l’alcaldessa, l’elecció de Gandia s’ha degut a una aposta “valenta per a dignificar els nuclis històrics tradicionals com són Beniopa i plaça El·líptica” i perquè els departaments municipals han fet “un treball solvent i amb rigor tècnic i arquitectònic, i amb la col·laboració del Col·legi d’Administradors de Finques”. Per últim, Morant ha assenyalat: “Tornem a exercir un lideratge tècnic i polític que acaba cristal·litzant en projectes que demostren la confiança del Govern d’Espanya i la Generalitat”.

L’alcaldessa ha remarcat que aquesta bona notícia cal sumar-la a altres projectes anunciats durant els últims mesos i que estan dirigits a millorar la vida de les persones, com la nova subestació elèctrica de Sanxo Llop (17 milions d’euros), la presentació del projecte del nou Palau de Justícia (17 milions), l’adjudicació del nou Espai Sanitari de Roís de Corella (18 milions) o el Pla de Sostenibilitat Turística (3 milions), per citar alguns exemples.

Amparo Victoria ha expressat que “és una satisfacció molt gran haver aconseguit un projecte d’esta magnitud per a una barriada que el necessitava com Beniopa. Fa vint anys es va regenerar el nucli antic, fa deu el barranc i ara, amb esta pandèmia, podrem actuar amb este ARRUR”. La regidora socialista ha agraït als tècnics municipals el treball que han realitzat.

Per la seua banda, Salvador Gregori ha explicat que es tracta d’una actuació necessària. “Esta zona de la plaça El·líptica va ser fruit del ‘boom’ de la construcció i ara ja necessitava una actuació d’este tipus”. El president de la Junta de Districte, també ha incidit en què estes intervencions eviten que es continue depredant territori i abandonant en la ruïna les zones antigues de les ciutats, al mateix temps que es genera molta ocupació en empreses menudes i autònoms i es millora la qualitat de vida de les persones.