Gandia ret un emotiu homenatge a l’esforç col·lectiu durant la pandèmia i als tres medallistes paralímpics

Coincidint amb el dia de l’inici de l’Any Jubilar de Sant Francesc de Borja i de la festivitat litúrgica del patró de Gandia, este matí s’ha recuperat l’Acte Cívic que se solia programar durant la Fira i Festes. Així, el Pati de Canyes del Palau Ducal ha acollit un emotiu i recollit acte per a retre homenatge a diversos col·lectius i la ciutadania de Gandia per la seua solidaritat, implicació i responsabilitat durant la pandèmia. L’Acte Cívic ha comptat amb la presència de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, així com membres de la Corporació municipal i representants de la societat civil gandiana, i ha començat amb un minut de silenci per les víctimes de la covid-19.

Tot seguit, s’ha portat a terme un agraïment i un reconeixement simbòlic a tot eixe esforç que han fet en un temps dur per a la ciutat col·lectius com el de la sanitat; de les forces i cossos de seguretat; dels mitjans de comunicació; dels comerciants i de les grans superfícies comercials; dels transportistes; dels homes i dones del camp i de la mar; de les entitats sense ànim de lucre, de les associacions i dels col·lectius de voluntariat; dels serveis de neteja i manteniment; del funcionariat; o del món educatiu. A tots ells se’ls ha lliurat una reproducció del taulell del segle XV que decora el Palau Ducal i que representa la doble corona dels Borja (Calixte III i Alexandre VI).

A continuació, l’alcalde de Gandia ha llegit una Declaració Institucional consensuada i aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques amb representació al consistori gandià on s’ha posat de manifest que “Gandia sencera ha donat una mostra de fortalesa i convicció. Hem demostrat capacitat de resiliència, hem sabut resistir davant una amenaça inesperada. Som una ciutat que sempre ha fet front a les adversitats, i les ha superades. Som una ciutat solidària que sempre creix enfront de les fatalitats. Som una ciutat forta que s’aixeca i afronta tots els contratemps”.

En la Declaració Institucional també s’ha fet referència al lema ‘Sic luceant opera tua’ que “tant caracteritza la manera de ser de Gandia i reflectix ben bé la nostra actitud, la nostra forma de vida. Som una ciutat orgullosa i satisfeta del seu passat, que afronta amb determinació els rigors del present i encara amb il·lusió els que vindran en el futur”.

Al mateix temps, s’ha llançat un missatge de cautela, assenyalant que “és vital continuar complint les indicacions de les autoritats sanitàries. La consigna és clara: actuar amb extremada prudència i responsabilitat. I confiar en la ciència. En estos llargs mesos hem assistit a la ciència en viu. Sense oblidar reforçar el potencial de la nostra sanitat pública, una de les millors del món”.

 

Escuts d’Or per als tres medallistes paralímpics

Durant el transcurs d’aquest acte, l’alcalde i la ministra de Ciència i Innovació també han lliurat l’Escut d’Or de la Ciutat de Gandia als atletes paralímpics Héctor Cabrera, Miriam Martínez i Kim López, pertanyents al Club de Córrer El Garbí i que van aconseguir una medalla en els passats Jocs Paralímpics de Tòquio, en reconeixement als seus èxits esportius, posant en valor la seua perseverança i la seua superació davant l’adversitat en la seua trajectòria vital.

L’exalcaldessa de Gandia i actual ministra del Govern d’Espanya, Diana Morant, els ha felicitat amb estes paraules: “Gràcies pel vostre exemple d’esforç, superació i constància. Sou una inspiració i una mostra clara que no hi ha cap obstacle imbatible si som capaços de donar el millor de nosaltres”.

 

La ministra Diana Morant ha tancat l’acte

L’acte ha conclòs amb la intervenció de la ministra de Ciència i Innovació, que ha recordat que “fins fa just 84 dies, com a alcaldessa de Gandia, la meua acció es va centrar en les persones, les seues necessitats i els seus reptes. I amb la mateixa visió he enfocat la missió encomanada com a ministra, ja que l’acció del ministeri es guia en un eix: la ciència la fan les persones i es fa per a les persones. Per això, és prioritat d’este ministeri cuidar a un altre col·lectiu essencial: les persones que investiguen i innoven”

Així, Morant ha reiterat este compromís com a ministra, ja que “són essencials totes les persones que fan ciència, perquè la ciència es fa per a les persones, per a solucionar-los la vida i afrontar reptes com el de la pandèmia o el volcà de La Palma. Per això, també són essencials els científics, els quals tindran un pla de talent des del Ministeri perquè s’acabe ja eixa fuga i exili dels nostres científics i joves, perquè no tindrem futur si no és de la seua mà”.

La ministra de Ciència també ha ressaltat que “Gandia ha sigut exemple alhora d’afrontar la pandèmia, amb un exercici col·lectiu per a fer-li front a eixa amenaça que teníem com a societat, la qual s’estava emportant la vida dels nostres veïns, però també les il·lusions socials i econòmiques de molts col·lectius. I junts vam anar prenent decisions i teixint una xarxa que a poc a poc va anar fent front a la pandèmia i que ens ha situat ara en un moment de futur i d’esperança per a la nostra ciutat”.

L’excaldessa de Gandia ha considerat “totalment adequat que l’ajuntament porte a terme hui este homenatge a tots els que han sigut essencials per a recuperar-nos de la pandèmia i recuperar una ciutat que torna a estar viva després d’este temps d’incerteses. Ajuntament, Generalitat i Govern d’Espanya; tots teníem clar que d’esta crisi ningú podia quedar-se fora, ni enrere. Per tant, ha sigut un honor estar present en este acte per a reconéixer la solidaritat i l’altruisme posat al servei de les persones”.

“Ells són els herois anònims que tenim en totes les societats”

Després de l’acte, el conseller Arcadi Espanya ha destacat que la Generalitat Valenciana ha volgut sumar-se a este homenatge perquè “ells són els herois anònims que tenim en totes les societats, els quals moltes voltes no apareixen en els mitjans de comunicació, i van pel carrer i la gent no els reconeix. I, sense ells, no haguérem pogut superar esta pandèmia”.

El conseller també ha mostrat “l’orgull que tenim els valencians en comptar amb una ministra de Gandia, que posa en el Govern d’Espanya eixa mirada mediterrània i la seua experiència com a alcaldessa és molt valuosa per a traslladar-la en una matèria com la ciència que és la que ens ha salvat d’esta pandèmia”. També ha agraït a l’alcalde Prieto “tota la tasca que està fent per a posar a Gandia a l’avantguarda de totes les ciutats d’Espanya”.

 

“Encetem una etapa d’esperança on necessiten eixe esforç col·lectiu”

Per la seua banda, l’alcalde de Gandia ha llançat un missatge d’esperança: “Encetem una etapa, no de superació absoluta de la pandèmia, però sí de la seua fase més complicada. I comencem una etapa d’esperança, on necessitem novament eixe esforç i repte col·lectiu. I, el Govern de Gandia, estarà a l’alçada d’este repte, perquè comptem amb totes les complicitats”.

Entre eixes complicitats, Prieto ha citat la del Govern d’Espanya i que també ha plantejat la ministra Diana Morant amb “el suport a les Administracions locals amb el talent i la incorporació de coneixement als esforços tècnics dels ajuntaments, perquè es trasllade en generació d’oportunitats i en fer que els millors projectes de vida no tinguen excusa per anar-se’n”. O la complicitat de la Generalitat Valenciana, amb “la defensa de les infraestructures que necessitem per a competitivament ser encara més forts”.

Prieto també ha fet referència a la capacitat de recuperació i transformació de Gandia cap a un temps que mira amb esperança els reptes que es plantegen després d’una etapa complicada. “Som una ciutat forta i resistent, hem demostrat altres vegades que sabem superar les adversitats i ara anem a fer-ho d’una manera inèdita amb una aliança amb el Consell i el Govern d’Espanya, als quals agraïsc la seua confiança amb Gandia”, ha conclòs.

 Obertura de l’Any Jubilar de Sant Francesc de Borja

Una vegada finalitzat l’Acte Cívic, les autoritats han participat en els actes de l’obertura solemne de l’Any Jubilar pel 350 aniversari de la canonització i el 450 aniversari de la mort de Sant Francesc de Borja. Així, a la porta de l’Església del Sagrat Cor, més coneguda com l’Església del Palau, l’arquebisbe de València, el cardenal Antonio Cañizares, ha obert la Porta Santa.

Després, la comitiva s’ha dirigit en processó fins a la Insigne Col·legiata de Gandia. Una mica abans de les 12 hores i a la Porta de Santa Maria de la Seu, s’ha tornat a celebrar el mateix ritu que en el Palau Ducal. Posteriorment, ha tingut lloc la Santa Missa inaugural de l’Any Jubilar.

A més, aquesta nit a les 21 hores tindrà lloc a la plaça de l’Escola Pia l’inici de l’Any Jubilar de Sant Francesc de Borja que ha programat l’Ajuntament de Gandia, amb un espectacle multidisciplinar a càrrec de la Cia. Motiva Danza, de l’Associació Cultural Gandia en Danza, amb la direcció de Sonsoles Borja. També hi haurà una projecció multimèdia a càrrec de MOMAP Studio.