Gandia sol·licita una subvenció de 2 milions d’euros a la Diputació per al nou pavelló i el corredor verd de la platja

En el marc del Pla d’Inversions de la Diputació de València per a municipis de més de 50.000 habitants, la Junta de Govern Local va sol·licitar dilluns passat una subvenció de 2 milions d’euros a l’ens provincial per a l’execució dels projectes ‘Pavelló Esportiu Universitari Sostenible’ (1.650.000 euros) i ‘Execució de Corredor verd amb canal de millora del drenatge al llarg del Parc Públic Uir-1 i el carrer Ribera Baixa’ (350.000 euros).

La regidora d’Esports, Lydia Morant, ha recordat que el futur Pavelló Universitari “respon a la demanda de molts col·lectius esportius de la nostra ciutat que requerixen i sol·liciten accés a este tipus d’infraestructures des de fa temps, unes instal·lacions que s’adapten als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides (ONU) i que s’emmarquen en un eix de col·laboració amb la Universitat que permetrà la investigació en l’àmbit esportiu i que crearà sinergies entre el centre acadèmic l’administració local”. Al respecte, el recinte integrarà una zona d’aules de generació espontània.

Pel que fa a la ubicació, se situarà enfront dels terrenys municipals del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), a la Platja, zona que “permetrà generar major confluència i usabilitat, així com oportunitats a nivell de turisme esportiu”, ha comentat la regidora socialista.

Sobre les característiques del nou pavelló, Morant ha detallat que este comptarà amb un pista central de 45 x 24 metres i tres pistes transversals de basquetbol i altres activitats (handbol, futbol sala) separades per cortines perquè possibiliten la rotació d’entrenaments de les diferents disciplines per part d’entitats esportives locals i agrupacions universitàries fora de competició. Així mateix, tindrà una capacitat de 3.000 seients (1.650 fixes i 1.250 mòbils) per a acollir públic i integrarà sales polivalents per a activitats dirigides i un gimnàs que donarà servei a la universitat, als col·lectius esportius i també a particulars.

Este projecte ambiciós de ciutat, que s’ha consensuat amb tots els departaments de la Corporació Municipal, costarà al voltant de 7,4 milions d’euros, una quantia que es completarà entre el finançament parcial que s’ha sol·licitat a la Diputació de València, la col·laboració de la UPV i de la Generalitat Valenciana, i la resta del muntant que agregarà l’Ajuntament de Gandia.

Pel que fa al projecte d’integració paisatgística de la Platja i l’Auir, complix estratègicament els objectius del Govern del Gandia pel que fa a la recuperació ambiental d’un entorn urbà com la Platja en un espai protegit com l’Auir. Per un costat, la integració paisagística consistix a que des del camí dels Eucaliptus, que naix pràcticament des de la redona del final de la Platja, on comença el carrer Ribera Baixa, s’hi ficarà una nova vorera, un carril bici i una zona d’arbre i arbratge, que crearà eixa transició verda i unió del carril bici de la primera línia de la Platja Nord amb la via ciclopeatonal que ve des de Carcaixent. D’aquesta manera, es podria anar en bici pràcticament fins a Dénia.

A més, es recupera tota una sèquia antiga que va existir fins els anys 60-70  i que feia d’escorredor natural de la Marjal. En el seu moment, va quedar asfaltada i tot això ha anat produint que la marjal, que quan plou molt té tendència natural a drenar-se, no ho puga fer-ho, amb els conseqüents problemes per als llauradors. L’actuació permetrà tindre també un control sobre l’obertura i el tancament de les escorrenties i els nivells hídrics ambientals i ecològics del cabdal d’aigua de la marjal, ajudant a mantindre l’aigua quan siga necessari, en èpoques de sequera o estivals. Molt important per a la flora, la fauna i els conreus de la zona.