Joan Romero parla dels reptes i dilemes que aborda Europa en la inauguració la 42 edició de la Universitat d’Estiu de Gandia

Sota el lema ‘Vulnerabilitat i resistència’ la vicerectora de Cultura i Societat, Esther Alba, va ser l’encarregada de presentar el professor i Catedràtic emèrit de la Universitat de València en Geografia Humana Joan Romero. ‘El moment d’Europa’ és el títol amb què obria l’edició de 2025 en una conferència inaugural presidida per la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyats per les vicerectores de Cultura i Societat, Esther Alba, i de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes, la directora del Centre Internacional de Gandia, Carme Melo, així com d’altres membres del Consell de Govern de la UV i de la corporació municipal.

Romero va centrar el seu discurs en una reflexió profunda i precisa del moment actual que vivim globalment a nivell polític, social i econòmic, apuntant als riscs i desafiaments de futur que hem d’abordar com a societat i fent una clara aposta per Europa com a tercera via o alternativa, des de la conciliació, front a la via nacional populista encapçalada pel doble eix Estats Units-Xina.

“El moment d’Europa és este; pot ser este, si ho fem bé. Podem trobar aliances amb els pobles del sud global, que continuen veient en Europa un referent de llibertats. Però hi ha també molts dilemes a abordar: l’institucional, el malestar social, la seguretat i l’autonomia estratègica, la transició ecològica i energètica o el dilema moral”.

En este sentit, cap a la fi de la seua intervenció, les paraules que va dedicar sobre la situació a Gaza va provocar l’ovació tancada del públic assistent. “Quan presenciem el major programa d’extermini organitzat des de la Segona Guerra Mundial i no diem res, m’avergonyix com a europeu”, va expressar.

Per la seua part, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, va adreçar al públic assistent el seu últim missatge inaugural abans de finalitzar el seu mandat. “Per això este acte té per a mi un significat molt especial”, va matisar. Set edicions de compromís amb la cultura, l’educació i la comarca de la Safor que per a la rectora suposen “un vincle que va molt més enllà de la Universitat d’Estiu”.

Mestre es va referir a la resistència que com a societat ens demana el món vulnerable en què vivim. “Front a l’emergència climàtica, hem de ser proactius en la transició ecològica, ferms davant els desordres informatius i la postveritat, front a la polarització ideològica i davant la transformació digital i els reptes que les tecnologies més avançades presenten”.

Igualment, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, subratllava el paper de les ciutats com a “espais fonamentals de resistència, coneixement i esperança col·lectiva davant un món marcat per la incertesa, les crisis constants i la pèrdua de valors comuns”. A més, Prieto reivindicava una política progressista de les emocions per a contrarestar “l’auge dels discursos totalitaris”, destacant “la importància d’adoptar un enfocament feminista”.

Per a concloure, ha fet una crida a construir esperança des de l’acció conjunta i polítiques públiques compromeses, animant, al mateix temps, a mantenir vius els ideals, obrint un nou camí cap a un futur millor des de la unitat.

Així doncs, l’edició 42 de la Universitat d’Estiu de Gandia ha arrancat la seua programació amb tretze seminaris, distribuïts en cursos d’orientació i actualització professional, cursos d’especialització i cursos divulgatius. Completen les propostes formatives i culturals les activitats obertes de vesprada i de nit, a partir del pròxim dimarts, 15 de juliol, acostant al públic de la Safor a espais de debat i reflexió, així com propostes artístiques vinculades i arrelades al territori.