La Fira i Festes 2013 confirma la nul•la aposta de Torró pel centre de Gandia

“Un any més ha estat la societat civil amb associacions, comerços i ciutadans en general, els que han salvat la Fira i Festes de Gandia, abandonada a la seua sort pel govern del PP”. Amb aquestes paraules ha iniciat el regidor socialista, Jesús Garcia, la valoració que des del PSPV-PSOE de Gandia han fet de les festes patronals de la ciutat. Unes festes que Garcia ha titllat de “raquítiques i ridícules”.

I és que per als socialistes, la programació d’aquesta Fira i Festes ha confirmat el que ja es venia dient des de l’inici de la legislatura: el govern del PP només realitza esforços econòmics allà on els seus membres (electes i molts no electes) tenen negocis: a la platja de Gandia. Així, Garcia ha comparat la despesa municipal realitzada durant els concerts de l’estiu amb la “ridícula” programació de la Fira i Festes.

Com a exemples, Garcia ha volgut destacar la diferència de la qualitat dels espectacles programats al Teatre Serrano en anteriors edicions i les d’enguany, on s’han hagut de regalar entrades per a poder omplir l’aforament, deixant enrere Fires on les cues per a aconseguir entrades eren una constant habitual. O la supressió de la Plaça de les Cultures, que donava riquesa multicultural a la Fira i que el PP ha suprimit enguany.

Jesús Garcia ha recordat que la Fira i Festes “és una cita que s’ubica fora de la temporada alta del turisme a Gandia” i ha explicat que són les dates “que els comerços del centre de la ciutat esperen cada any per a poder reactivar la seua economia”. Un fet que, per a Garcia, semblen oblidar des del govern del PP, que han improvisat la programació de la Fira i han “degradat la seua imatge fins al punt de posar en ridícul a Gandia amb imatges com un Roís de Corella que semblava de tot menys un històric poeta gandià”.

En aquest sentit, els socialistes lamenten la poca dignitat que el govern del PP li ha donat a la figura del clàssic gandià, Roís de Corella, a qui només han fet referència amb una titella gegant que no tenia res a veure amb el poeta. Garcia ha lamentat que “cap altre acte, ni l’acte cívic, ni cap altre espai ni activitat, haja comptat amb Corella com a protagonista”. Per això, els socialistes demanen al govern que quan recupere la figura d’un clàssic “ho faça amb la dignitat i solemnitat que mereix”.

Un bon esquema, però buit de contingut

El regidor socialista ha assegurat que el PP es caracteritza per la nul·la originalitat i innovació a l’hora de programar la Fira i Festes, i diu que “el que han fet fins ara és seguir un esquema de models de Fira anteriors que és el que ens agrada però amb una inversió molt més menuda”. Un fet que, per als socialistes, seria justificable per la situació econòmica “si no fora perquè Torró i Pepe Just balafien a cabassos els nostres diners en estiu per a omplir els seus negocis”.

En aquest sentit, els socialistes apunten a dos aspectes: per una part, a seguir apostant per un esquema de Fira i Festes encetat en legislatures anteriors i que té en compte a tots els públics, però fer-ho “amb més i millor contingut”, perquè enguany, en paraules de Garcia, “l’esquema de Fira estava buit de molla amb poca varietat d’espectacles i de qualitat més baixa que en altres edicions”.

Per altra part, els socialistes insten al govern del PP a repartir equitativament els pocs recursos que estan deixant a les arques municipals entre els dos grans nuclis de la ciutat: la platja i el centre, i no gastar només en el primer dels dos.

Per tot això, des de les files socialistes han volgut felicitar i agrair als comerços i ciutadans per “l’esforç realitzat durant aquests dies de Fira”. Un esforç que ha fet que la participació, ajudada pel bon oratge, “haja estat l’únic èxit d’aquesta Fira i Festes descafeïnada”.