L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada del regidor de Turisme i Platges, Vicent Mascarell, i dels escultors i promotors de l’empresa Arenas Posibles, Sergi Ramírez i Montserrat Cuesta, han visitat este matí l’exposició d’escultures d’arena ‘Viatja al voltant del món’ ubicada al passeig marítim Neptú, 90 de la Platja de Gandia (davant apartaments Manila), on cinc artistes procedents del territori nacional i internacional hi estan construint cinc monuments amb este material costaner per a representar els corresponents continents de la Terra. La ciutadania i els nostres visitants podran gaudir d’esta mostra artística fins al pròxim diumenge, 11 de juliol.
Esta iniciativa, organitzada per l’empresa Arenas Posibles amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia, forma part del Festival d’Escultures d’Arena Monumental, on, a més de l’exposició escultòrica, el públic podrà participar en tallers gratuïts d’escultura d’arena en família de 18 a 20 hores.
Després de gaudir del procés de construcció de les diverses escultures, l’alcaldessa ha manifestat que estes escultures efímeres “que també comencen a ser habituals en el món de la cultura ens parla d’això, de que l’impacte del ciutadà cap a la natura i cap al planeta ha de ser efímer i per tant reversible. El passat i el llegat cultural dels cinc continents em sembla un gran símbol i un gran missatge des de la nostra platja, que és el espai més emblemàtic i la nostra joia”, ha destacat.
D’altra banda, Morant ha agraït al Departament de Turisme de l’Ajuntament de Gandia i als impulsors d’este projecte per convertir en “un espai de cultura, d’art, però també de divulgació de missatges com és el respecte a la cultura de tot el món i de la resta de continents”, i ha convidat a tota la ciutadania i turistes a participar als tallers d’escultura que estan tenint una gran acollida i que ajuden als xiquets i xiquetes a conéixer la platja.
Finalment, Ramírez ha explicat que els cinc monuments d’arena “es centren en la cultura perquè al final es la particularitat que més identifica als pobles” i ha incidit en la dimensió universal i unificadora del projecte, que pretén despertar sensibilitats de tot arreu tenint en compte la situació de pandèmia que ha impedit viatjar a moltes persones. Per últim, Ramírez ha qualificat l’arena de la Platja de Gandia com “la millor del Mediterrani per la seua finesa, perquè enganxa molt bé i perquè és súper neta i està exempta de tot tipus de residus”.
Els cinc artistes que hi participen en el festival i les obres d’arena que han creat són:
- ÀFRICA: Oscar Rodriguez Vila – Galícia ( 1975). Artista multidisciplinar, ha participat en nombrosos esdeveniments d’escultura en més de 30 països, on hi ha estat premiat en diversos d’ells, com en la “Trobada mundial d’escultors d’arena de Valladolid”, on va aconseguir el premi del públic. Les seues monumentals escultures es centren en un sol objecte donant-li una grandària molta major i aconseguint així un gran impacte visual.
- EUROPA: Etual Ojeda, Gran Canària. Escultor d’arena des de fa més de 40 anys, és un dels pioners de la mateixa no sols al nostre país sinó també a escala mundial. El seu tractament de la figuració, amb un gran acabat, on cada volum cobra la seua dimensió reduint el soroll del detall, cobra un lirisme molt de l’Art del Sud. És conegut a més per les seues escultures en altres materials i que té disseminades per la seua Illa natal.
- AMÈRICA: Sergi Ramirez 1967 (Barcelona). Des de 1989 dedicat a l’escultura d’arena, ha portat aquest art efímer per tot el món i també en l’àmbit nacional amb l’empresa Arenas Posibles fundada amb la seua dona Montserrat Cuesta. Escultor figuratiu, l’hi agrada extrapolar la figura humana del seu entorn natural a través de l’ús de la geometria de tall arquitectònic.
- OCEANIA: Jan Zelinka (Rep CHECA). Jan és un escultor format pràcticament a Espanya que domina les nostres arenes de platja. Professional d’aquesta especialitat, està molt actiu en els diferents Festivals que es desenvolupen a tot el món, com ara Zhoushan Island a la Xina o Fiesa a Portugal.
- ÀSIA: Montserrat Cuesta, 1967 (Molins de Rei). Escultora amb més de 30 anys de trajectòria, és una de les primeres escultores d’arena en l’àmbit europeu. Coneguda per la seua espectacularitat d’escultures riques en volums, ha treballat pràcticament en tot el món en diferents concursos i festivals, obtenint recentment el 1r premi al Canadian National Exhibition.