L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la regidora de Patrimoni, Alícia Izquierdo, han visitat este matí amb els mitjans de comunicació les obres de restauració del campanar de la Col·legiata de Gandia, acompanyats per l’abat de la Col·legiata, Ángel Saneugenio; els arquitectes i directors de l’obra de restauració, José Emilio Llácer i Jesús Roche; el director de la intervenció arqueològica i arqueòleg municipal, Joan Negre i l’arquitecte responsable del contracte per part de l’ajuntament, Josep Lluís Mendoza, entre altres.
Les obres, que ja estan pràcticament finalitzades, han permés recuperar tant l’exterior com l’interior del campanar, un dels elements més icònics del paisatge urbà gandià, tal com estava al segle XVIII. Va ser el frare Trotonda, un mestre de l’enginyeria, qui va dissenyar esta estructura singular. S’espera que l’actuació quede completament rematada este estiu.
Prieto ha recordat que “estem parlant d’una inversió aproximada de 950.000 euros, una xifra més que merescuda per a un element patrimonial de primer ordre. Esta és una intervenció històrica exemplar”. Prova d’això, és que en l’estructura podem llegir clarament les diferents etapes de construcció, que es remunten a finals del segle XIII. Quatre nivells: els primers dos nivells inferiors amb Alfons el Vell; el tercer, amb Maria Enríquez i el quart, impulsat per Trotonda.
El projecte també ha revelat troballes de gran valor històric, com ara el paviment original del segle XV, elaborat en forns de la família Borja; restes de pintures del segle XVIII a la façana; accés a l’merlet exterior, utilitzat per al manteniment del rellotge antic; el mur de pedra i la volta de rajola del segle XVI o el carreu original que sostenia el penell del campanar.
Tot i continuar a l’espera que la Generalitat faça el seu pagament compromés, avançat per l’Ajuntament de Gandia, l’alcalde ha remarcat també el valor de la col·laboració institucional “amb aportacions de l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat. És un exemple de bona predisposició i cooperació per a una obra singular de la ciutat, i també una gran intervenció arquitectònica que contribueix a la projecció exterior de Gandia.”
Per la seua banda, Izquierdo ha subratllat el rigor i la qualitat tècnica de la intervenció: “Cal valorar la professionalitat i la rigorositat de tot l’equip tècnic: Patrimoni, Urbanisme, empresa i direcció d’obra. La coordinació ha estat exquisida i ha fet possible esta magnífica restauració.”
A més, la regidora de Patrimoni ha confirmat que el projecte contempla la futura visita pública al campanar, una vegada la Col·legiata s’incloga dins de la Xarxa d’Espais Culturals (XEC), on també hi és, per exemple, el Palau Ducal dels Borja, el Museu Faller, juntament amb els elements patrimonials municipals. “L’objectiu final és que el campanar siga visitable i també museïtzat, amb panells informatius a les diferents altures que expliquen el procés constructiu i restaurador. És una oportunitat perquè tant la gent de Gandia com els visitants coneguen millor la nostra història i el nostre patrimoni.”
Amb esta actuació, Gandia fa un pas més en la consolidació del seu patrimoni com a eix de desenvolupament cultural, turístic i identitari.