“El trinquet no és només una instal·lació. És símbol d’identitat, de tradició, d’esport i de responsabilitat política. Hui Gandia s’acosta un poc més a ser, de nou, la capital del raspall a la Comunitat Valenciana”. Amb estes paraules, José Manuel Prieto, alcalde de Gandia, ha anunciat hui un pas clau per tancar un dels conflictes urbanístics i judicials més prolongats dels últims anys a la ciutat. El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha emés una sentència favorable que revoca l’ordre d’enderrocament del trinquet situat al costat del municipi de Benirredrà i dona suport parcialment al recurs d’apel·lació presentat pel consistori per legalitzar definitivament la instal·lació esportiva.
Durant la compareixença pública, encapçalada per l’alcalde, qui ha estat acompanyat per la primera tinent d’alcalde, Alícia Izquierdo, i el regidor d’Esports, Jesús Naveiro, s’ha valorat l’abast d’este pronunciament judicial. La sentència, tot i que encara no és ferma, representa un pas pràcticament definitiu en el camí cap a la resolució d’un conflicte que a s’arrossega des de fa més d’11 anys.
La infraestructura del trinquet, iniciada l’any 2014 sota el mandat del Partit Popular, va ser construïda en un sòl que no comptava amb la qualificació urbanística adequada per a albergar dotacions esportives. Esta situació va derivar en una cadena de recursos judicials que acabaren paralitzant l’obra.
Des de l’arribada al govern en 2015, l’executiu municipal ha treballat en la regularització urbanística del terreny mitjançant una modificació del planejament, iniciant un procés legal complex per defensar la viabilitat del projecte i protegir els interessos de la ciutadania.
“La justícia ens ha donat la raó. No sols hem defensat el que era just, sinó que hem evitat un despropòsit econòmic i social com hauria sigut enderrocar una instal·lació ja construïda, en la qual es van invertir més de 1,6 milions d’euros de diners públics”, ha destacat l’alcalde, qui ha assenyalat: “Hui donem per tancat este capítol judicial i ens preparem per concloure l’obra i posar-la en marxa per a tota la ciutat”.
Tal com s’ha explicat, amb la sentència favorable, només queda pendent la presentació en el ple municipal d’un últim document tècnic: un estudi sobre riscos d’inundabilitat i les corresponents mesures de mitigació, un tràmit habitual en este tipus d’instal·lacions. Una vegada superat aquest punt, es donarà llum verda a la represa de les obres finals.
Segons ha informat Prieto, el cost per concloure el trinquet ronda el milió d’euros. Per això, el Govern local ja ha iniciat gestions amb administracions superiors amb l’objectiu d’aconseguir cofinançament que permeta culminar el projecte sense comprometre les arques municipals.
“La voluntat de l’actual equip de govern ha sigut clara: preservar la inversió pública, evitar l’enderrocament d’una infraestructura valuosa i donar resposta a les demandes veïnals de manera dialogada”, ha asseverat l’alcalde.
El primer edil ha recordat que es van demanar formalment disculpes tant al consistori de Benirredrà com als seus veïns i que es proposaren mesures pal·liatives com la instal·lació d’una pantalla vegetal o el redisseny d’accessos i aparcaments per a reduir l’impacte sobre la localitat veïna.
La resolució del conflicte del trinquet també ha sigut presentada com un exemple de gestió eficient i responsable. “Vam trobar un problema greu i l’hem solucionat amb rigor, sense confrontació ni populisme. No acceptem lliçons de qui va generar este ‘forat’ multimilionari”, ha sentenciat l’alcalde, en referència a la manca de planificació del govern anterior del PP.
Per la seua part, Alícia Izquierdo ha recordat que durant estos 10 anys han ocorregut tot tipus de situacions que van posar en risc la infraestructura i que l’executiu local ha hagut de solucionar. “Tot això ha passat perquè es van fer mal les coses. Es va fer una obra il·legal on no tocava”, ha declarat.
Finalment, la regidora ha incidit que la nostra ciutat és un referent en este esport: “Gandia ha sigut una ciutat referent en el trinquet, hem tingut un trinquet com el del Zurdo que ha sigut referent, hem tingut especialistes, pilotaris, jo crec que fins i tot els grans comentaristes de pilota valenciana han sigut, si no de Gandia, de la comarca, és a dir, som un espai referent i crec que podem tornar a ser-ho”. “Ara comença un nou camí, en certa manera, encara un poc incert, però que aquest govern està disposat a que acabe molt bé i que puguem celebrar l’obertura d’aquest trinquet que hui tenim a tocar”.