Un jutjat de Gandia investigarà els préstecs il·legals de Torró a la seua empresa pública

El Grup Municipal Socialista ha presentat hui una denúncia en el Jutjat d’Instrucció número 2 de Gandia, per les operacions de crèdit efectuades pel Govern local del PP, mitjançant contínues transferències des de l’Ajuntament de Gandia a l’empresa pública IPG —en procés de liquidació— i que ja sumen, com a mínim, 10,4 milions d’euros. “Els 3,5 milions d’euros que vam denunciar els socialistes la setmana passada s’han convertit ara en 10,4 milions d’euros”, destaca el portaveu socialista, Vicent Mascarell. D’esta manera, tots estos fets podrien ser constitutius de presumptes delictes de prevaricació i malversació.

Cal recordar que l’alcalde de Gandia, Arturo Torró, i el gerent de l’empresa pública, Gonzalo Morant, van formalitzar el passat 9 de setembre un contracte de crèdit a curt termini per valor de 3,5 milions d’euros amb informes negatius i amb “reparos” de legalitat de l’interventor municipal i el tresorer, amb l’advertència prèvia, expressa i reiterada d’estes objeccions per part del secretari general de l’Ajuntament. “No obstant això, l’alcalde Torró va signar este contracte, va dictar decret i el regidor d’Hisenda, Guillermo Barber, va resoldre en este sentit”, sosté Mascarell.

A més, estem davant una pràctica reiterada i continuada en anteriors ocasions, en tenir coneixement que s’han signat un mínim de quatre operacions de tresoreria més amb l’empresa pública IPG per import 2 milions d’euros (17-07-2013), 1 milió d’euros (17-06-2013), 1,3 milions d’euros (01-07-2013) i 2,6 milions d’euros (10-03-2014). “Tots estos préstecs han compromès l’estabilitat econòmica i financera de l’Ajuntament, arribant fins i tot a perillar la liquiditat del mateix”, indica Mascarell.

Per tot açò, les actuacions dutes a terme pel Govern local del PP, podrien resultar constitutives d’un delicte de prevaricació —per les irregularitats en la signatura de diversos contractes de crèdit amb “reparos” de legalitat— i un delicte de malversació —pel perjudici econòmic que s’ha produït a l’Ajuntament de Gandia—.

“Existeixen ja casos similars molt semblats als fets que es denuncien en els quals en la contractació irregular que ens ocupa s’ha traslladat a l’àmbit de la jurisdicció penal”, assenyala Mascarell.

Finalment, sorprèn que el Govern del PP, conscient de la il·legalitat i irregularitat de la seua actuació, va encarregar informes a un despatx de professional de València, per a aconseguir una espècie d’empara legal al que sens dubte era una contractació il·legal i intencionadament irregular.