L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat per la regidora de Comerç, Mercats i Consum, Elena Moncho, ha presentat este matí a l’Urbalab el Pla Alcem Persianes. Una iniciativa que es desenvolupa sota el paraigua d’Avant Gandia, i que pretén impulsar el comerç local i l’activitat emprenedora. Es tracta del quart programa d’esta estratègia després de posar en marxa el Pla Vivenda per a facilitar l’accés a l’habitatge; el Pla Resol, per a la millora d’infraestructures esportives; i el Pla Parlem, destinat a ajudar a superar el malestar psicològic dels joves.
El Pla ‘Alcem Persianes’ té com a objectiu afavorir l’obertura de nous comerços, facilitar la creació de nous llocs de treball, ajudar els negocis que ja estan oberts, facilitar la transmissió generacional dels negocis de sempre i millorar l’experiència de compra dels clients, i tot, alhora que es millora la competitivitat, es digitalitzen els negocis, i es desenvolupa un entorn atractiu i còmode per als compradors. “El comerç és una part molt important de la generació d’economia a la ciutat i hem de donar respostes a les necessitats”, ha afirmat l’alcalde.
Prieto ha remarcat que el xicotet comerç de Gandia no s’escapa a la problemàtica que estan travessant altres ciutats, com ara, les noves formes de consum utilitzant internet com a vehicle de compra, les dificultats de la digitalització, la manca del relleu generacional o els preus a l’alça del lloguer de locals o oficines per poder emprendre un nou negoci.
Davant d’esta situació, l’executiu ha activat el Pla Alcem Persianes, el qual compta amb una partida inicial de 100.000 euros en ajudes directes per als emprenedors i emprenedores que volen obrir un nou negoci a Gandia. l’emprenedoria.
El Pla és viu, obert i amb continuïtat. Està estructurat en tres blocs:
1.- AJUDES I SUBVENCIONS
La primera línia contempla fins a un màxim de 5.000 euros les despeses d’adequació, reformes del local i adquisició de mobiliari i maquinària per posar en marxa un nou comerç. A esta quantitat se sumaran fins a 2.000 euros si el nou negoci suposa l’alta d’autònom de l’emprenedor o emprenedora, i si es contracta una persona, s’atorguen 500 euros addicionals més. Amb això, qualsevol persona que vulga obrir un nou comerç Gandia podrà accedir a un ajuda directa de fins a 7.500 euros.
La segona línia d’ajuda és l’assessorament que es prestarà des de l’Oficina ‘Invertir en Gandia’ perquè els emprenedors puguen accedir a ajudes i línies de finançament d’altres administracions i entitats com l’IVF (Institut Valencià de Finances), ENISA (Empresa Nacional d’Innovació) o l’ICO (Institut de Crèdit Oficial).
Paral·lelament a estes mesures, l’alcalde ha anunciat que en el projecte de pressupostos de l’any que ve es contemplarà una nova edició del Xec Consum. La posada en marxa d’esta mesura serà acordada amb les associacions de comerciants perquè tinga el màxim impacte possible i beneficie al sector i a la ciutadania en conjunt.
2.- PROMOCIÓ DE L’ACTIVITAT
L’Ajuntament posarà en marxa tota una sèrie de recursos que serviran de reclam publicitari dels comerços i d’interacció entre l’oferta i la demanda per fomentar l’activitat. D’esta manera, es contempla la posada en marxa d’una plataforma web, que facilitarà el contacte entre els propietaris dels comerços que volen traspassar el negoci i les persones interessades a adquirir-lo; es difondrà informació sobre les diferents associacions comercials, mercats ambulants, fires des del web de comerç; es posarà en marxa una Fira d’Oportunitats de negoci, amb franquícies i traspassos disponibles per posar en marxa nous negocis a la nostra ciutat; es continuarà a la línia de foment dels pàrquings públics; es posarà en marxa una ludoteca que complementarà la sala de lactància ja existent, tot a fi d’afavorir i fer més còmoda l’acció de compra.
En la línia de promoció de l’activitat econòmica, Prieto ha destacat que els 20 comerços adherits al Xec Escolar-Cultural ja han gestionat més de 5.500 xecs.
Finalment, també es preveu millorar l’entorn urbà i finalitzar el parc infantil al parc Ausiàs March.
3. DINAMITZACIÓ COMERCIAL AMB ESDEVENIMENTS
La tercera línia passa per potenciar tots aquells esdeveniments i actes que ajuden a dinamitzar el comerç local com són la Fira i Festes, les Falles, la Fira del Motor, o els festivals musicals, entre altres iniciatives com Botigues al Carrer o el Destapat.
El govern que més ha invertit en comerç local
Prieto ha afirmat que “som el govern que més ha invertit en comerç local”. Alguns exemples: les tres edicions del Xec Consum han suposat una inversió d’1,4 milions d’euros; i el Xec Bici, de 100.000 euros, xifra que es va complementar amb la mateixa quantitat aportada pels beneficiaris de l’ajuda.
Altres aspectes que ha destacat l’alcalde són: la importància dels baixos preus i l’eficiència que oferixen els pàrquings públics a l’hora de fer més atractives les compres a Gandia i el Xec Cultural-Escolar, que en tres anys ha comptat amb un pressupost de 600.000 euros.
A més, la inversió en política festiva, que atrau milers de persones a la ciutat, ha estat d’1’5 milions d’euros (en els últims dos anys). Sumant tots aquests paràmetres, el resultat seria de més de 3,6 milions d’euros. Quantia que suposaria una mobilització global de 7 milions d’euros.
Com a conclusió, Prieto ha informat que en pocs dies es constituirà el Consell Econòmic i Social on es presentaran tots els plans de l’estratègia Avant Gandia i s’avançaran algunes iniciatives que s’estan estudiant. A més, “abordarem els protocols d’infraestructures del Ministeri i de la Generalitat que són essencials per potenciar la ciutat i que ja tenim en una fase avançada de negociació”.
Per la seua banda, Moncho ha incidit que els objectius del programa permetran millorar el teixit empresarial de la ciutat i atraure nous compradors. Sobre les ajudes a l’obertura d’un nou local ha explicat que l’ajuda serà d’un 80% del pressupost fins a un màxim de 5.000 euros que es podrien gastar en reformes, compra de mobiliari o maquinària. “Volem que l’obertura i l’inici d’un negoci siga més fàcil”, ha afirmat l’edil qui ha destacat que l’ajuda es concedirà de forma prèvia per facilitar l’obertura de l’establiment i que es podrà tramitar des de la Seu Electrònica de l’Ajuntament o presencialment a l’Oficina ‘Invertir a Gandia’.
Les ajudes es podran sol·licitar fins al 30 de novembre o fins a finalitzar els fons i s’hauran de justificar abans del 31 de desembre.
Finalment, la regidora delegada de Comerç ha destacat que l’Oficina ‘Invertir a Gandia’ també gestiona gratuïtament l’alta d’autònom o la constitució d’una empresa. A més, s’oferix assessorament quant al Pla de Viabilitat d’un negoci o ajuts i subvencions d’altres entitats. “L’Oficina ‘Invertir a Gandia’ és el punt de referència de l’activitat emprenedora, comercial i inversora de la ciutat”, ha finalitzat.
Noves empreses
Durant la compareixença, s’ha informat que en 2023 s’han donat 108 llicències d’activitat i que, des de començament d’any, són ja 113 les atorgades pel que s’espera que 2024 finalitze amb una excel·lent xifra que l’alcalde ha atribuït a “la confiança, la seguretat jurídica, l’estabilitat i un entorn amable i responsable que s’oferix des del govern municipal”, i que s’articula també des de l’oficina ‘Invertir a Gandia’, on s’ha atés i donat serveis a 174 empreses des del 2023 fins al 31 d’agost del 2024, a més d’ajudar en la constitució de 49 empreses noves.