600 agricultors de Gandia es beneficien de les ajudes municipals al sector agrari dotades amb 250.000 euros

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la regidora d’Agricultura i Pesca, Alícia Izquierdo, han comparegut en roda de premsa este matí per tal d’informar dels beneficiaris de la concessió de la línia d’ajudes al sector agrari, dins del pla de suport posat en marxa de forma pionera al territori valencià per l’Ajuntament de Gandia. La previsió és que en finalitzar el Nadal comence a fer-se efectiu el pagament de les ajudes, que seran gestionades i distribuïdes per les comunitats de regants i els pous.

Com ja es va anunciar, l’ajuda destinada al sector primari, concretament als llauradors de Gandia, és de 250.000 euros. D’esta quantitat: 37.500 euros (el 15%) del total són ajudes directes per als pous. La resta, 212.500 euros (el 85%) són ajudes directes per als llauradors, dels quals 148.750 euros (el 70% de la part per als llauradors) correspon a xicotets propietaris (492) i 63.750 euros (el 30% de la part per als llauradors) es destina a grans propietaris (104).

S’ha rebut per part dels interessats un total de 23 sol·licituds de pous (596 propietaris), les quals inclouen 1.045 parcel·les. Cal recordar, que la convocatòria dividix els propietaris en dues categories segons la superfície en producció: xicotets (fins a 12 fanecades) i grans (a partir de 12 fanecades). L’import per fanecada per als xicotets propietaris és de 85,76 euros i per als grans de 16,04 euros, mentre que la mitjana és de 302,34 euros (xicotets) i 612,98 euros (grans). Estem parlant d’una superfície total de 6.717 fanecades.

“Recordem que també vam ser pioners en ajudes específiques al sector pesquer, per a pal·liar les dificultats econòmiques que patixen els nostres pescadors i que s’han vist agreujades per la crisi energètica. Per tot açò, durant 2022 en Gandia hem ajudat a les famílies i als sectors productius amb 1 milió i mig d’euros. Hem marcat el camí amb elsa Xec Comerç: 400.000 euros; Xec Escolar Cultural: 300.000 euros; Ajudes als nostres llauradors: 250.000 euros; Ajudes als nostres pescadors: 73.000 euros; Xec La Bici: 100.000 euros; Ajudes als comerços: 75.000 euros; Serveis socials: 250.000 euros. Tot i això, no podem quedar-nos ací”, ha assenyalat l’alcalde.

“D’esta manera, hem de seguir generant activitat i hem de continuar ajudant les famílies i empreses gandianes, per a generar noves oportunitats i atraure inversions. Tenim clar que el més important en estos moments és generar creixement i posar les condicions per atraure riquesa i inversions», ha destacat Prieto, qui ha assegurat que “el Govern de Gandia continuarà llançant tantes ajudes com siguen necessàries en cada moment, sempre pensant amb les famílies gandianes i liderant la recuperació econòmica”.

Les ajudes no es regeixen pel principi d’igualtat, sinó d’equitat, per tal de donar a cadascú el que realment necessita, pensades per a pal·liar l’increment del cost de producció agrícola derivat de la pujada de la llum i del preu del combustible, que ha encarit els sistemes de reg i dels fertilitzants. Per això, no és el mateix el cost de producció per als xicotets agricultors. La mesura al mateix temps permet ajudar al fet que no s’abandonen cultius i molts bancals del terme de Gandia.