Adjudicat el dipòsit de tempestes del Clot de la Mota per 6,4 milions d’euros per a acabar amb les inundacions a la platja

Gandia ha adjudicat les obres del dipòsit de tempestes del parc Clot de la Mota, a la platja de Gandia, i s’espera que les obres comencen després de finalitzar l’estiu. Així ho ha anunciat este matí l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, que ha comparegut al costat de Dionisio García, conseller delegat de Global Omnium/Aguas de Valencia i vicepresident de l’empresa mixta Actuacions Ambientals Integrals (AAI). En la roda de premsa també han estat presents els representants del Govern local en el consell d’administració d’Actuacions Ambientals Integrals, Miguel Ángel Picornell, Vicent Mascarell i Alícia Izquierdo, així com el gerent d’Actuacions Ambientals Integrals i director de la zona de Global Omnium/Aguas de Valencia, Javier Sanchis, i el tècnic municipal, Josep Blasco.

La nova infraestructura contra inundacions ha estat adjudicada a Pavasal per 6,4 milions d’euros, una quantitat que suposa una gran rebaixa pel que fa a l’import de la licitació, que ascendia a 8,8 milions d’euros. La seua construcció generarà o consolidarà 40 llocs de treball durant els 24 mesos que té de termini d’execució, sent la data de l’inici d’obres al setembre.

El projecte contempla la construcció d’un dels majors tancs d’este tipus de tota la província de València, ja que tindrà una capacitat d’11.000 metres cúbics (l’equivalent al volum d’aigua de tres piscines olímpiques i mitja), de manera que pràcticament doblarà l’anterior dipòsit construït en la plaça de Navarra, que tenia 6.000 metres cúbics de capacitat. Es tracta de l’obra més notable del Pla Director de Clavegueram de Gandia, el qual es va iniciar el 1999.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha explicat que amb esta actuació “donem solució als problemes històrics d’inundacions que pateix la platja, des del mateix parc fins al final de la platja. Una solució que era demandada per veïns i els sectors de l’hostaleria, comerç i hotels”. Es tracta d’una zona que patix inundacions donada la pendent del terreny, la reduïda grandària dels col·lectors existents, la proximitat de la marjal i el mar, el que dificulta la sortida natural de l’aigua de pluja, entre altres aspectes. A més, esta infraestructura evitarà els abocaments d’aigües no tractades en el medi natural en episodis de precipitacions ordinàries.

El projecte no només preveu el dipòsit de tempestes, que anirà soterrat, sinó també una plaça de l’Aigua en una superfície de 7.000 metres quadrats. Esta nova esplanada serà un motor d’atracció i de dinamització, convertint este lloc en una zona amable per als veïns i visitants. Comptarà amb fonts singulars, zona de cafeteria i lavabos, a més de zones d’ombra, i instal·lació d’enllumenat, mobiliari i una zona d’equipament juvenil. Només esta zona suposarà una inversió de 800.000 euros.

Morant ha incidit que este nou projecte s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, i que permet a la ciutat seguir avançant amb el model de ciutat amable i sostenible. Este dipòsit complix amb els ODS 6 (aigua neta i sanejament), ODS 9 (innovació i infraestructura) i ODS 11 (ciutats i comunitats sostenibles).

“Tot i la crisi provocada per la pandèmia, Gandia no s’atura i seguix en marxa. Des de l’ajuntament tenim clar que hem de seguir fent obres que dinamitzen la ciutat. I este nou dipòsit és un exemple més dels nombrosos projectes que ja teníem compromesos i que van a continuar”, va afirmar l’alcaldessa.

Finalment, Morant ha agraït el suport incondicional de Global Omnium/Aguas de Valencia amb qui el consistori manté una relació històrica de més de cent anys. “Estan invertint de manera decidida en el cicle integral de l’aigua de Gandia. Per esta raó, hem de considerar la importància de la col·laboració publicoprivada en les qüestions de ciutat”.

Per la seua banda, Dionisio García ha destacat el paper de Gandia a l’hora d’assumir este tipus d’inversions que revertixen en la ciutadania i milloren la qualitat de vida. “No és una obra que quede completament a la vista, ja que gran part d’ella estarà sota terra, però és essencial per al desenvolupament econòmic de la platja. L’esforç econòmic és important, però són de les actuacions de les quals no es parla, però que eviten molts problemes. Són actuacions que permeten coses tan normals com que l’aigua arribe a les nostres aixetes o que no hi haja inundacions quan plou, amb el que aconseguirem que Gandia siga millor ciutat del que ja és”.