Els Socialistes de Gandia van iniciar ahir les jornades sobre benestar social “Primer, els persones” amb una taula redona sota el títol “Benestar social i societat global. Coresponsabilitat com a motor per al canvi”, moderada per la secretària de Polítiques Socials del PSPV-PSOE, Anaïs Menguzzatto.
El que fóra president de l’Associació Professional d’Inspectors de 2004 a 2007, José María Peláez, va obrir el debat explicant com es pot garantir el finançament de l’Estat de benestar. “Sempre ha existit la falsa creença que no hi ha diners per a benestar social, però amb un sistema tributari just s’aconseguirien ingressos suficients per a cobrir les necessitats”, va remarcar Peláez.
Respecte al frau fiscal, Peláez va apuntar que no ha existit fins ara voluntat política per a combatre-ho, tant a Espanya com en els paradisos fiscals a nivell internacional, per la qual cosa va assenyalar que “el sistema fiscal i tributari espanyol necessita una reforma en profunditat, ja que és totalment injust amb els quals menys tenen”.
L’expresident de l’Associació Professional d’Inspectors va assegurar que sí que existeix diners per a serveis socials, però la inversió es destina a altres finalitats, com el pagament d’interessos del deute, remarcant les incongruències que ens ha ofert la crisi econòmica, amb les retallades i el rescat als bancs.
Per la seua banda, el director de Cáritas Gandia, Eduardo Mahiques, va oferir la visió social des de la tasca que duen a terme les ONG amb les persones que pateixen necessitats.*Mahiques va aportar algunes dades sobre la situació dramàtica que es viu a Gandia a nivell social, com que l’any passat van ser ateses per esta ONG en la nostra ciutat més de mil persones, amb un increment del 8% respecte a 2012. “Ja són quatre generacions d’una mateixa família a les quals estem atenent i treballant amb elles, una situació que no produïa fa set anys, abans d’esclatar la crisi”, va asseverar el director de Càrites Gandia.
Respecte al perfil de la pobresa a Gandia, Mahiques va comentar que “fa uns anys tenia rostre de dona immigrant, l’any passat ja es va equilibrar amb la dona espanyola i, en estos moments, ja hi ha més espanyoles que estrangeres”.
Mahiques també va posar l’accent en altres problemes que existeixen a Gandia, com el de la pobresa energètica. Així, l’any 2014 Càrites Gandia va destinar 23.000 euros en ajudes per a cobrir rebuts de llum i aigua. Sense oblidar, que ja és comú contemplar en els carrers de la nostra ciutat a persones sense llar que formen part del mobiliari urbà.
A continuació, el responsable de Menor i Família del Col·legi d’Educadors Socials, Ricard Casadó, va destacar que la intervenció socio-comunitària està ferida de mort a la Comunitat Valenciana, ja que la Generalitat percep els serveis socials com un nínxol de negoci. “L’atenció primària autonòmica en serveis socials és tot un galimaties que ha caigut en un descrèdit tremend”, va sostenir Casadó.
Finalment, el psicòleg clínic i membre de la Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència, Eduard Hervás, va parlar sobre que “de l’esperança que va haver-hi en un primer moment quan es va aprovar esta llei, s’ha anat desmuntant tot a la Comunitat Valenciana, on s’han fet trampes amb contínues retallades per a no poder aplicar-la, mentre en altres comunitats autònomes els diners que arriben de l’Estat per a dependència sí s’apliquen correctament”.