Ana Noguera presenta a Gandia un poemari dedicat a l’escriptora feminista María Cambrils

Ambra Llibres va acollir ahir la presentació del llibre ‘María Cambrils. El despertar de la conciencia’, un poemari d’Ana Noguera. Van acompanyar-la l’alcaldessa de Gandia i candidata a les eleccions municipals pel PSPV-PSOE, Diana Morant; l’alcaldessa de Gandia entre 1991 i 2003, Pepa Frau; i la presidenta de l’Associació Rosa dels Vents per la Igualtat de Gènere i membre de la candidatura socialista de Gandia, Juana Navarro. Es va parlar de poesia, de dones, feminisme i socialisme, així com de desigualtats i de l’oblit viscuts per María Cambrils a principis del segle XX però reproduïts encara hui en dia.

Injustament desconeguda, María Cambrils va ser una dona valenta i compromesa. Autodidacta, escriptora, socialista i feminista valenciana, va escriure centenars d’articles d’opinió al costat d’homes de la talla intel·lectual de Pablo Iglesias, Indalecio Prieto o Julián Besteiro. Com a herència va deixar el seu únic llibre, ‘Feminismo socialista’ (1925), un referent sobre els drets de les dones i l’acció feminista i socialista que va prologar Clara Campoamor. “La intenció del poemari és recuperar la figura de María Cambrils. Vaig començar a militar en el PSOE molt jove. Però quan vaig descobrir a María i que no sabia res d’ella, vaig sentir pena, culpa i la sensació que li devia alguna cosa”, va contar l’escriptora.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, va donar les gràcies a l’autora: “Amb este llibre recuperem la nostra història, traguem de l’oblit la lluita feminista i enfortim el futur. Parlem de sororitat. Jo estic ací gràcies a Pepa Frau, que em va demostrar quan jo era menuda que una dona podia ser fins i tot alcaldessa”.

2

L’obra naix de la mà d’un assaig redactat a la Universitat de València al qual apareix un pròleg de Carmen Alborch. “Va ser l’última cosa que va escriure. Era d’eixes dones que significaren una referència per a les qui vam arribar després, que portava endavant el feminisme socialista que ja va reivindicar María Cambrils”, va recalcar Ana Noguera.

 L’autora del llibre també va incidir amb què “el mateix representava Pepa Frau, qui va ser de les primeres dones a posicionar-se dins d’un partit d’homes. Van ser les pioneres i elles no tenien referents. Recuperaven l’essència de Maria Cambrils sense haver-la conegut”.

La següent en intervenir va ser l’exalcaldessa de Gandia, Pepa Frau, qui va recordar també el paper de dones destacades al Partit Socialista. “El somni de María Cambrils està ací representat amb Diana, que recull el seu esperit, com també els de Carmen Alborch o Carmen Chacón. Elles representaven la superació, l’amabilitat dins de la ferma convicció que havíem de seguir lluitant pel feminisme. Hui s’obrin debats que créiem que mai s’obririen de nou. Eixes dones, precursores nostres, no es mereixen que tot eixe esforç hui es torne a qüestionar. Tinc confiança que el 26 de maig tornarem a tindre una dona que creu en eixos valors”.

Diana Morant va llegir dos poemes del llibre i va reflexionar sobre ells: “Totes les dones portem el feminisme dins, encara que algunes l’amaguen. Veiem el món i ens preguntem perquè ens tracten diferent”.

3

“Les dones estem emfambrades d’igualtat. I després de diumenge crec que hi ha esperança. Perdre Andalusia va ser dur, però fer-ho amb la ultradreta va omplir de por el carrer. Però Espanya li ha plantat cara a eixa amenaça. I estic convençuda que hem sigut les dones. I els homes que estimen les dones. Quan li peguem la volta a eixa amenaça, equivocada, perquè les dones ja no consentirem estar com María Cambrils, haurem vençut de veritat. El despertar de les dones ja no té marxa enrere”, va assenyalar Diana Morant.

Per la seua banda, la presidenta de l’Associació Rosa dels Vents per la Igualtat de Gènere i membre de la candidatura socialista de Gandia, Juana Navarro, va destacar el fet que de les huit candidatures que es presenten a les eleccions municipals, sols una, la socialista, està encapçalada per una dona: Diana Morant. “Amb els governs socialistes hem guanyat en igualtat. És el moment de decidir si continuem endavant també en política, o tornem enrere com pretenen les dretes”, va afegir Navarro.