Aquest estiu hi haurà temporada turística a Gandia | Article d’opinió de Vicent Mascarell

El 13 de març, un dia abans de l’inici de l’estat d’alarma, a Gandia vam ser els primers que optàrem per tancar la nostra platja. I, paradoxes de la vida, l’1 de juny, coincidint amb el començament de la fase 2 de la desescalada, hem sigut els primers de la província de València en obrir els serveis de la platja al cent per cent. A la fi, ara hem pogut encetar una campanya turística que estava previst que s’iniciara durant les Falles. Una temporada que serà atípica, on caldrà que ens acostumem a les mesures de seguretat i de control d’aforaments en les nostres platges. No obstant això, a Gandia podem dir ben alt que, com tots els anys, hi haurà temporada i tindrem estiu.

Aquesta situació inèdita ha provocat que ens reinventem. De sobte, sense esperar-ho, ens hem vist obligats a canviar tota la planificació d’una campanya turística que s’albirava esperançadora. Hem d’entendre que la pandèmia és global i les decisions, en l’àmbit local, han d’adoptar-se amb la màxima prudència. Per això, sempre estem actuant al compàs de les instruccions que marquen les autoritats sanitàries, disposant d’un protocol en l’àmbit turístic per a homogeneïtzar la desescalada a Gandia.

Així, ja fa prou setmanes que estem treballant de valent amb un model per a garantir eixa seguretat als nostres visitants. Tots som conscients que no podíem deixar passar l’estiu per la incidència que tindria sobre l’economia de la nostra ciutat. Això sí, conjugant sempre economia i seguretat sanitària. Perquè la salut és el primer.

En temps d’incertesa i de crisi sanitària, les enquestes diuen que la gent només viatjarà a les destinacions que preveja com a segures. I Gandia, sens dubte, és una d’elles, ja que estem preparats per a poder acollir a turistes i visitants en les màximes condicions de seguretat i higiene. El nostre principal objectiu a hores d’ara és que el turista puga gaudir de la nostra ciutat sense por a contagiar-se.

Per això, ens estem posicionant com una destinació segura amb una bateria de propostes que pretén fer compatible el distanciament social amb l’activitat econòmica i turística, perquè la pandèmia afecte el menys possible al nostre turisme, un sector clau a la nostra ciutat.

En aquesta bateria de propostes hem implantat algunes mesures pioneres que han tingut prou ressó en els mitjans de comunicació, amb cadenes de televisió d’àmbit estatal que estan fent nombroses connexions en directe i que s’estan desplaçant fins a la platja de Gandia, posant-nos com a exemple de com s’han de fer les coses. Parlem de l’ampliació de les terrasses del sector hostaler per a recuperar part de l’aforament que s’haja pogut perdre a conseqüència d’aquesta crisi; de l’històric tancament al trànsit del passeig marítim que a la fi s’ha pogut fer realitat; o d’eixos ‘kits’ per a parcel·lar la platja i garantir un espai segur que ja s’han fet famosos, un element més que ens ajudarà de manera simpàtica i senzilla a protegir-nos, el qual és orientatiu i no obligatori.

A ningú se li escapa que comptem amb un aliat perfecte: l’extraordinària i magnífica extensió de la platja Nord, amb vora 200 metres d’amplitud. Els gandians som afortunats en disposar d’una de les platges més grans i esplèndides de tota la Mediterrània. Així, els milers de metres quadrats d’arena que tenim garantiran que es puga mantenir el distanciament social. Per tant, comptem amb una platja privilegiada i no tindrem la pressió d’altres platges molt més reduïdes.

Un altre dels avantatges amb els quals partim és que a Gandia disposem d’un turisme molt fidel, amb una gran quantitat de propietaris de segones residències. En aquest sentit, estem en bones condicions per a atraure visitants de tota Espanya, entre ells els valencians que viuen a les comarques pròximes a la Safor. En aquests moments cal apel·lar a la demanda ja coneguda, la que parla de les nostres fortaleses com a destinació turística en les xarxes socials.

A Gandia ja hem posat tots els mitjans i recursos que tenim al nostre abast perquè arranque la temporada d’estiu. Perquè ens ho hem guanyat tots durant el confinament i tenim dret a passar uns dies d’esplai, encara que siguen poquets, per a desconnectar. No ens enganyem: les persones necessitem viatjar i gaudir d’unes vacances, sobretot per tot el que hem passat els darrers mesos. La gent està buscant de nou la felicitat per assaborir-la d’una altra manera, amb més intensitat.

El sector turístic necessita, com a aire per a respirar, la llibertat de viatjar i de moure’s; un sector que ha suportat tota classe de dificultats i que ha salvat la cara de la nostra economia i de la cohesió social. Però, tal vegada, mai tornarem a ser els mateixos. És més, no hauríem de ser els mateixos. Hauríem de tractar de ser diferents i de ser millors. La pandèmia del coronavirus ens ha posat a prova i tots estem responent amb altura de mires. Hem d’aprofitar-ho.

Hem d’estar al costat del nostre sector turístic i de les seues idees, projectes i il·lusions perquè puguen resistir a aquesta crisi. Sabem que les destinacions deprimides i melancòliques ni vencen ni convencen. Per això, ara que ja estem tornant a la nova realitat, a Gandia anem a competir amb el major dels entusiasmes, oferint novament alegria i felicitat. I ho hem de fer junts i molt més units. Serà, aleshores, quan la nostra autenticitat, els nostres valors i la nostra hospitalitat adquiriran tot el seu significat. Sóc una persona optimista i estic convençut que prompte tornarem a celebrar la vida. La humanitat es vacunarà contra aquest virus i la nostra destinació turística ho farà contra la tristesa.

Quan acabe la desescalada, tornaran a fluir amb intensitat la vida i els sentits a la nostra platja. I aquest fàrmac anomenat esperança el dispensarem ací, a la nostra ciutat. Tornarem a fabricar emocions. Tornarem a emocionar. Superarem junts tot açò i, de segur, serem millors. I, en aquest camí, Gandia no deixarà de brillar, perquè continuarà brillant en cadascun dels nostres turistes i de nosaltres.

Vicent Mascarell Tarrazona (regidor de Turisme i Platges a l’Ajuntament de Gandia)

Article d’opinió publicat el 10 de juny de 2020 a gentedelasafor.es