En marxa el nou servei públic de bicicletes

 

La nova contracta permet un estalvi de 500.000 € a l’any, manté els preus, l’abonament diari i hi introdueix importants millores que fan el sistema més pràctic i segur:

 

  • S’augmentarà enguany en 500 (600 en total) el número de bicicletes.
  • Es substituiran progressivament les bases amb barres d’ancoratge per mòduls amb sensors. S’hi instal·laran entre 12-16 de noves i es reobrirà la de Beniopa-Passeig.
  • S’hi podrà traure el carnet “in situ” a la base.
  • Les bicis seran més fortes i estaran adaptades.
  • Les bases tindran càmeres de seguretat connectades a la policia local i a l’empresa, Saforbici.

 

Tarja de Mobilitat Sostenible: El govern treballa en un tarja unitària per als serveis públics d’aparcament, bus i bicicletes.  

 

Gandia, 2 de maig 2017.- L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, la vicealcaldessa, Lorena Milvaques, el regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas i el regidor d’Administració i Modernització, José Manuel Prieto, juntament altres membres corporatius, han presentat aquest matí el nou servei de les bicicletes públiques de Gandia molt sol·licitat i molt utilitzat entre el veïnat, “però que, en els últims anys, ha patit una situació de precarietat, amb actes vandàlics inclosos, que nosaltres hem volgut resoldre. Amb este nou servei, posem fi a 6 anys de precarietat (els quatre primers d’abandonament) del servei de préstec públic de bicicletes. Ens haguera agradat que haguera estat abans, però a nosaltres ens agrada fer les coses ben fetes”, ha reconegut Morant.

 

Així, la nova contracta es va signar fa tres setmanes, amb l’empresa Impursa i Saforbici, per quatre anys més dos, cosa que donarà una estabilitat de sis anys. La inversió de l’empresa és d’un milió d’euros i gestionarà també la publicitat dels coneguts com a “MUPIS”. Això significa un estalvi de 500.000 euros a l’any (en manteniment) respecte a l’anterior gestió. Es renovarà progressivament tota la flota i totes les estacions. Hi haurà 500 bicis més enguany (600 bicis en total) i entre 12-16 bases noves que completen la xarxa. Es recuperarà també la base de Beniopa-Passeig, actualment tancada.

“Este és un projecte molt important per a este govern que, des del primer moment, ha apostat per la mobilitat sostenible i per oferir un servei públic de qualitat. El servei és molt útil, eficient i encaixa perfectament amb el nostre model de ciutat saludable i respectuosa amb el medi ambient. És un servei ecològic i silenciós per als usuaris. Amb este nou servei, atenem una important reivindicació veïnal dels últims anys. La nostra obligació és promoure l’ús del transport amb bicicleta i això és el que estem fent. Este servei de bicicleta arriba per a quedar-se”, ha assegurat l’alcaldessa, qui ha recordat que l’any 2013, la venda de bicicletes va superar la venda de cotxes en 23 dels 27 països membres de la Unió Europea. Amb estes xifres, es demostra que cada dia més, la població acudeix a este pràctic mitjà de transport per als seus desplaçaments habituals. La gent cada vegada està més conscienciada de la necessitat urgent d’una mobilitat més sostenible.

Per a Ródenas “hui és un dia important per a la ciutat. Ens vam torbar un servei a punt de desaparèixer, sense viabilitat econòmica i financera de futur i hem sigut capaços de revertir la situació. Esperem tornar a les de xifres de 8.000-9.000 abonats quan es va iniciar el servei. Vull aprofitar per agrair el treball i la col·laboració del departament d’Administració que dirigeix el company José Manuel Prieto”.

 

Modernització

Les noves bicis, fabricades per una empresa de la comarca (Tavernes), Don Hierro, són més fortes i tenen dos mides: per a diferents estatures i estan adaptades a persones amb mobilitat reduïda. Es mantindrà el color violeta. Tampoc variaran els preus i continuarà la possibilitat de traure un abonament per a un sol dia.

Els pròxims mesos, es canviaran progressivament totes les bases (n’hi ha 45), desapareixeran les barres i s’instal·laran bases modulars; Cada mòdul és per a dos bicis. En 2-3 mesos, aproximadament, tot el servei estarà amb mòduls, el que facilitarà la reparació, el seu desplaçament en cas de necessitat o la possibilitat d’ampliació si augmenta la demanda. També canvia el sistema d’ancoratge. Ja no hi haurà un piló davant, sinó una pestanya lateral amb un sensor que reconeixerà la bici, evitant els forçaments i deterioraments.

La iniciativa suposa una modernització en el servei. El sistema és més pràctic i més segur. Està més preparat contra el vandalisme. De fet, el panell disposarà de càmeres de vigilància connectades a l’empresa i la Policia local i es donaran els carnets in situ. Es posaran tots els senyals nous. Les pròximes setmanes, es crearà una Oficina de Mobilitat Sostenible.

 

 

 

Avantatges del servei de bicicletes públiques

  1. Facilita que moltes persones s’apropen a la bicicleta com a mitjà de transport.
  2. Ajuda a la pacificació del trànsit.
  3. No contamina.
  4. Ajuda a estalviar.
  5. Contribueix a la millora de la salut física, ja que estem fent esport.

 

Nova tarja de mobilitat sostenible

 

Ródenas ha avançat que el govern treballa per a que, una vegada es rescapte l’aparcament del Serpis i s’unifique el servei de transport en bus, es cree una “Tarja de mobilitat sostenible”. Aquesta permetrà utilitzar els aparcaments del Serpis i el Prado i els dos serveis de transport públic: la bici i el bus. Fins i tot s’està estudiant la possibilitant que els visitants a Gandia puguen utilitzar la bici i el bus per desplaçar-se gratuïtament mentre deixen els cotxes als pàrquings, revolucionant així el concepte de mobilitat sostenible.