Commemoració del 90 aniversari de la proclamació de la II República a Gandia

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha participat esta vesprada en l’acte del 90 aniversari de la proclamació de la II República celebrat en el cementeri de Gandia i organitzat per l’Associació Republicana de la Safor. En este acte també s’ha rendit un reconeixement especial a l’Associació de Víctimes del Franquisme de Gandia. A la commemoració ha assistit també una representació del PSPV-PSOE de Gandia encapçalada per la presidenta de l’agrupació local, Liduvina Gil, i el vicecresetari Institucional i portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Gandia, José Manuel Prieto, a més d’integrants de l’Associació Republicana de la Safor i de l’Associació de Víctimes del Franquisme de Gandia.

Durant la seua intervenció, l’alcaldessa de Gandia ha qualificat l’arribada de la Segona República com “un autèntic bot als ideals de llibertat, justícia social, cultura i modernitat. Hui commemorem un període democràtic entre dues dictadures, que va suposar la implantació de drets, com el sufragi universal, l’ensenyament lliure, la justícia social o l’educació en valors. Hem de posar en valor l’impuls modernitzador que es va dur a terme durant els anys de la Segona República en tots els seus àmbits, i que també va transformar la nostra ciutat”.

Morant també ha destacat que les administracions i els seus responsables “hem de recordar i honrar als que van fer possible la Segona República i els que, posteriorment, van lluitar contra la dictadura en defensa de les llibertats i els drets fonamentals, els quals hui gaudim”.

Sobre la memòria va afirmar que “és la manera més ferma d’assentar el nostre futur de convivència, concòrdia i pau. Defensem i ens enorgullim de la Llei de Memòria Històrica d’Espanya i la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, lleis impulsades per governs progressistes i socialistes”.

Sobre l’homenatge a l’Associació de Víctimes del Franquisme de Gandia, Morant s’ha reafirmat en el suport a l’entitat per la “tasca difícil” que desenvolupen i els ha animat a continuar treballant perquè tots puguen acomiadar-se dels seus sers estimats”.

Finalment, Diana Morant ha agraït a l’Associació Republicana de la Safor que “haja impulsat este acte commemoratiu coincidint amb els noranta anys de la Segona República; un acte emotiu de pura humanitat; un acte de justícia que pretén recordar, reconéixer i honrar a totes les persones que es van esforçar per assentar les llibertats i els principis democràtics. Les ferides del passat s’han de suturar. Però només es poden suturar fent el que cal fer, i és situant i honrant a aquells que mereixen ser honrats”.