Diana Morant: “Anem a dedicar 10 milions d’euros perquè les ciutats de la Red Innpulso com Gandia incorporen agents en matèria d’innovació”

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha rebut hui la visita de la ministra de Ciència i Innovació i exalcaldessa de la ciutat, Diana Morant, qui ha participat en l’acte inaugural de la Fira i Festes de Gandia de 2021, coincidint amb la seua primera visita oficial com a ministra del Govern de l’Estat. A l’acte també ha assistit la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, així com representants de la corporació municipal.

Prèviament, Morant, qui també participarà aquest diumenge en l’homenatge  que la ciutat de Gandia retrà a tota la seua ciutadania per haver contribuït de manera clau en la superació de la pandèmia, ha firmat en el llibre d’honor de la ciutat en el que fóra el seu propi despatx fins fa tres mesos i, tal com ella mateixa va fer durant la seua etapa d’alcaldessa cada vegada que rebia la visita d’una autoritat, ha rebut de mans de l’alcalde una rèplica del Tio de la Porra i una reproducció del taulell del segle XV que decora el Palau Ducal i que representa la doble corona dels Borja (Calixte III i Alexandre VI).

“Este és un dia ple d’emocions i per a mi és un orgull i un honor que una ministra, abans la nostra alcaldessa, ens visite. És un fet inèdit en la història de Gandia i, a més, la ministra ve a la seua ciutat en els dies grans de la Fira”, ha destacat Prieto, qui ha recordat que durant els últims sis anys com a alcaldessa, Diana Morant ha traçat el rumb dels projectes que la ciutadania ja està veient, i també d’aquells que l’Ajuntament de Gandia farà realitat en els pròxims mesos amb un enorme esforç. “Ens hem alçat, primer d’una fallida econòmica i ara d’una pandèmia gràcies al seu lideratge i a la seua capacitat de gestió”.

D’altra banda, Prieto ha posat en valor el paper destacat que juga en l’actualitat la ministra de Ciència i Innovació en el desenvolupament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i s’ha mostrat convençut que Gandia trobarà en Diana Morant “una gran aliada en el Govern de l’Estat per a seguir obrint portes, perquè esta ciutat les necessita”.

En la seua intervenció, la ministra de Ciència i Innovació ha dedicat unes paraules d’admiració a la Fira i Festes de Gandia, un esdeveniment que “parla de la nostra cultura, de la solera de la nostra ciutat, i de com ha anat renovant-se amb l’exemple de les fires”, i ha posat en valor el municipalisme i la política de proximitat oferint el seu suport als alcaldes i alcaldesses perquè “estan en continu contacte amb les persones” i “perquè des de les ciutats és des d’on anem a canviar el món, allò global canviarà des de allò local.

D’altra banda, Diana Morant ha destacat el paper de la comunitat científica, que amb el seu coneixement ha fet possible que superem la pandèmia. “La ciència salva vides, i per tant, com a ministra, treballe per a les persones, les persones que fan ciència per a millorar i canviar la vida de les persones. Això ho faré i serà el meu focus”.

En este sentit, la ministra de Ciència i Innovació ha anunciat que el seu Ministeri reforçarà la cogovernança amb els ajuntaments, amb un increment del pressupost del 50%, per a afavorir l’accés a la innovació urbana a través de la ‘Red Innpulso’ (xarxa digital de ciutats de la ciència i la innovació de la que Gandia forma part) amb el propòsit de transformar les ciutats i “convertir el nostre país en un país més verd, més igualitari i més digital” que faça de la tecnologia un element més accessible.

Així mateix, Morant ha afegit que el seu Ministeri també encetarà un projecte pilot que ajudarà a ciutats com Gandia a afrontar els reptes del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb la incorporació d’agents de la innovació.

“Anem a dedicar 10 milions d’euros perquè les ciutats de la Red Innpulso incorporen agents en matèria d’innovació. Estic segura que compte amb José Manuel Prieto per a fer de Gandia una ciutat mes innovadora, i també amb la resta d’alcaldes i alcaldesses que ja formen part d’aquesta xarxa”, ha declarat.

La ministra de Ciència i Innovació també ha afegit que des del Ministeri reforçarà la democratització de la ciència per a aproximar-la a la ciutadania i perquè puga ajudar a ciutats com Gandia a desenvolupar activitats culturals orientades a este propòsit.

Per finalitzar, Diana Morant ha afirmat que “ha estat un vertader honor estar ací en la ciutat que m’ho ha donat tot i acompanyant als ciutadans i ciutadanes de Gandia perquè són, i han sigut fins ara, la meua escola, i sempre portaré esta escola, i per tant l’exercici de la política allà on estiga, també a la butaca del Ministeri”.