“Este cap de setmana hem lamentat amb tristesa la mort d’Alfredo Pérez Rubalcaba. Era un home que exemplificava valors com la convivència, el consens des de visions contraposades, la tolerància, el respecte a l’adversari o a qui no pensa igual i l’estima per este país: per les persones i el servei públic. Són els valors amb què vull governar Gandia”. Amb aquestes paraules ha començat aquest matí l’alcaldessa de Gandia i candidata del PSPV-PSOE a revalidar el càrrec, Diana Morant, en el debat a quatre organitzat pel Grup Radio Gandia. Un debat en el qual l’alcaldessa ha defensat amb solvència i convicció un programa electoral que ve avalat per quatre anys d’excel·lent gestió al capdavant de l’Ajuntament. Els socialistes consideren que ha sigut l’única en oferir un projecte de ciutat amb una actitud propositiva i constructiva.
A més, Morant ha avançat importants novetats que permetran continuar el bon camí encetat per aconseguir la recuperació econòmica de la ciutat. La Generalitat Valenciana ja ha aprovat en forma de Llei el que serà el sanejament econòmic definitiu de Gandia, assegurant els diners suficients per a garantir els serveis públics. L’aprovació d’aquest decret permetrà, en un termini de sis anys, estar per davall del 110% del nivell d’endeutament, el màxim permés.
En el minut d’introducció al debat, Morant ha deixat clar el missatge de la seua campanya: “Ens juguem avançar o retrocedir. Avançar amb la consolidació de la recuperació econòmica i que eixa renaixença es traduïsca en millores per a Gandia, o retrocedir i tornar a deixar les arques municipals en mans d’aquells que se’n van aprofitar de la ciutat i la van afonar. Jo vos propose avançar cap al futur. Ara que hem fet el més difícil, anem a fer-ho també bonic”.
El primer bloc del debat ha estat dedicat a l’economia. Diana Morant ha parlat de dues veritats inqüestionables: que quan els socialistes van arribar al govern la ciutat estava arruïnada i a punt de ser intervinguda pel Ministeri. I en segon lloc, que en aquesta la legislatura s’ha fet “una gestió econòmica impecable”, avalada per empresaris, proveïdors, organismes oficials, el Ministeri d’Hisenda, a més de la intervenció municipal. “Hem aconseguit tancar l’empresa pública, paguem a tots els proveïdors a 20 dies i hem reduït el deute 75 milions d’euros”. En definitiva, “ens vam trobar un Ajuntament arruïnat i l’hem alçat juntament amb tota la ciutadania”.
Esta tendència, segons les paraules de Diana Morant, es consolidarà ara amb les millores aconseguides tant al Ministeri d’Hisenda, que afavorirà una relaxació del Pla d’Ajust, com a la Generalitat, amb eixe decret.
El balanç socialista quant a serveis bàsics és més que positiu: s’han augmentat els pressupostos per a neteja viària i manteniment de parcs i jardins; està en marxa el desmantellament i construcció del Centre de Salut Integral de Roís de Corella; s’ha aconseguit el Palau de Justícia; s’ha recuperat la gestió pública de les escoletes i del Teatre Serrano; la ciutat s’ha acollit al pla Edificant per rehabilitar els 13 centres públics de la ciutat… tot un seguit d’actuacions que es tradueixen en 55 milions d’euros d’inversió pública en sanitat, educació i justícia. A més, gràcies al govern socialista de Pedro Sánchez, “anem a fer un important salt qualitatiu en els nostres serveis públics: més línies i major freqüència per a l’autobús públic; podrem bonificar les taxes com el fem o el clavegueram; i remunicipalitzarem el servei de la grua i la ORA”.
El sector productiu i comercial va centrar la majoria de les propostes dels quatres grups que opten a l’alcaldia de la ciutat. El programa socialista continua el treball d’una legislatura en la qual s’han aconseguit valuoses millores: modernitzar els polígons industrials Alcodar i Benieto, amb accessos i fibra òptica; ser ciutat de la Ciència i la Innovació; desbloquejar Sanxo Llop i aconseguir la subestació elèctrica; l’accés sud al Port; entre d’altres. “Tenim deu grans projectes que transformaran la platja, el Port i el Grau. I s’ha assentat un bon clima de confiança i de seguretat a la ciutat, que ha fet que moltes empreses hagen decidit instal·lar-se o créixer ací”, ha destacat Morant.
En el punt del turisme, la candidata ha recordat que el Partit Popular va deixar “la imatge lamentable de Gandia Shore i ara, liderem el creixement en rendibilitat i en desestacionalització. I tot això ho hem fet amb el sector, a través de la Mesa de Turisme, on debatem i dialoguem”.
Al bloc de projectes de ciutat, Diana Morant ha assegurat: “Esta serà la legislatura de l’esport, amb infraestructures renovades, modernes i adequades; de polítiques que promocionen la salut i l’activitat assistencial; de la cultura, amb la recuperació de nous espais com Correus; i estem convertint-nos en una Smart City”.
Per últim, respecte dels possibles pactes, l’alcaldessa va ser l’única en marcar una línia roja amb aquells “que amenacen a les dones o qüestionen els nostres drets. I vosté, senyor Soler, ¿pot dir el mateix, que ficaria un cordó sanitari, que no pactarà amb aquells que volen deixar desprotegides a les dones, fent que el govern de Gandia siguen decisius?”. Però el candidat del Partit Popular no va respondre de manera directa a aquesta pregunta.
Sobre la resta ha apuntat: “Tots hauríem de ser capaços d’arribar a acords per Gandia. Aquesta legislatura, el PSOE ha estat capaç de conformar i liderar un govern estable i de progrés. I ha estat una legislatura sensata, honesta en la qual Gandia ha millorat, ha crescut, ha renascut i ha recuperat la seua reputació econòmica i moral”.
Per acabar el debat, Diana Morant va fer una crida a la ciutadania: “El 26 de maig estem citats de nou a les urnes, per a decidir si volem avançar o retrocedir. En els ajuntaments sempre es diu que es vota a les persones, i jo em presente amb un equip de gent honrada, honesta, treballadora, que es desviurà dia a dia, barri a barri, per cadascun dels problemes de la gent. Vos convoque per obrir la millor etapa de Gandia. Perquè si guanyem els socialistes, Gandia guanya i tu guanyes”.