Diana Morant presenta els pressupostos per a la reactivació econòmica de Gandia enfront de la covid-19

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha presentat este matí en roda de premsa les línies bàsiques del pressupost de la ciutat de 2021, que serà aprovat en el pròxim ple municipal que se celebrarà este dijous. Uns comptes municipals que, segons Morant, volen ser la resposta enfront de la pandèmia i suposen la reactivació econòmica dels sectors productius i de la ciutat. Són uns pressupostos que donen “certeses”, a través dels quals “assumim els reptes que Gandia té sobre la taula”, ha explicat la primera edil. Són uns pressupostos socials i realistes, “en sintonia amb la situació actual, que no deixen a ningú arrere”. Els comptes de 2021, en definitiva, són “responsables” i donen “estabilitat”.

Els pressupostos de Gandia de 2021 compten amb un capítol d’ingressos de 85.300.000 euros i despeses per valor de 84.600.000 euros. Per primera vegada en una dècada, estaran aprovats el mes de gener pel ple de l’ajuntament. “Era urgent i necessari tindre enllestit el document econòmic més important de l’any al més aviat possible per a afrontar com més prompte millor els nostres reptes”.

L’alcaldessa ha volgut remarcar que els comptes són “vius”, ja que preveuen incorporar partides per a pal·liar els efectes de la pandèmia entre els sectors productius i les persones vulnerables. És a dir, a part dels pressupostos, la ciutat comptarà amb el romanent de tresoreria de 2020 o ajudes que donaran resposta a l’actuació urgent que requerix la pandèmia.

Durant la roda de premsa, Morant ha destacat les tres línies mestres del pressupost:

1) Rigorosa legalitat. Són uns pressupostos legals per sisé any consecutiu. El document compta amb el vistiplau del Ministeri d’Hisenda i també ha sigut verificat per la Intervenció Municipal.

2) Impuls per a la recuperació econòmica. Els comptes, encara que estan emmarcats en un context excepcional de pandèmia i estan sotmesos a un dur Pla d’Ajust, suposen un enfortiment per a la recuperació econòmica. “Això ha pogut ser gràcies a una impecable, seriosa i responsable gestió dels últims anys, que ens ha donat estabilitat”.

Sobre este punt, Morant ha explicat que el deute total del consistori gandià s’ha reduït en 74 milions d’euros que passaran a ser 80 milions en finalitzar el present exercici, la qual cosa suposa una reducció del 23% des de l’inici de la passada legislatura. Així mateix, “continuem pagant dins del termini i en la forma escaient als proveïdors: hem acabat l’any amb un Període Mitjà de Pagament (PMP) en desembre de 12,7 dies i la mitjana de tot 2020 han sigut 16,9 dies, convertint-nos en un dels municipis de tot l’Estat espanyol que més prompte paga als seus proveïdors, tal com demostren els informes de l’interventor municipal”.

3) Pla de xoc enfront de la covid-19. Augmenten les partides de Benestar Social, Serveis Bàsics, Sanitat, Polítiques Econòmiques i Turisme per a afrontar millor la reconstrucció enfront del coronavirus. La suma ascendix a 25,7 milions d’euros, la qual cosa suposa el 30,4% del total del pressupost.

A més, Gandia no sols participarà del Fons de 160 milions que va anunciar el president Ximo Puig (Ajuntaments, Diputacions i Generalitat) per a ajudar empreses i autònoms sinó que complementarà les ajudes de les administracions superiors. “És de justícia llançar tantes ajudes com siga necessari i tantes vegades com siga necessari”. Sobre el Fons emmarcat en el ‘Pla Resistir’ de 370 milions d’euros en ajudes, Morant ha explicat que a Gandia li corresponen prop de 2,7 milions d’euros.

Morant també ha volgut destacar que l’any passat, el Consistori va repartir ajudes destinades als sectors productius que van equivaldre a una mitjana de 407€ per autònom de la ciutat. Una xifra molt per damunt d’altres ciutats valencianes. “Ens sentim molt orgullosos de ser un dels municipis que més ajudes ha mobilitzat durant 2020 i ho tornarem a fer durant 2021”.

Pel que fa als detalls del pressupost d’enguany, durant la compareixença, Morant ha destacat huit aspectes:

1.- Reactivació econòmica i generació d’oportunitats per a la ciutadania i les empreses. Els pressupostos estipulen 2,5 milions d’euros en partides que impulsen i dinamitzen l’economia d’esta ciutat, com a Turisme (1,8 milions d’euros), Promoció Econòmica i Comerç (771.000 euros). Un apartat que augmenta en un 20% respecte al passat any.

2.- En temps de pandèmia, més ajudes socials. La partida de Benestar Social inclou 1,4 milions d’euros, als quals se sumen les ajudes directes de la Generalitat i la Diputació fins a aconseguir els 2 milions d’euros.

3.- Consolidació de la recuperació dels serveis bàsics. El pressupost arriba a 20 milions d’euros, consolidant i millorant la gran aposta que ja en el pressupost de 2019 i 2020 es va fer per la recuperació d’estes partides. La partida d’enguany representa el 23,4% de tot el pressupost.

4.- Retorn a la Mancomunitat. Gandia té l’oportunitat de liderar la comarca des de l’institució que la representa i fer possible polítiques associades de caràcter social, econòmic i territorial. La xifra pressupostada és de 225.000 euros.

5.- Millora de les instal·lacions esportives. El pressupost de 2021 preveu 700.000 euros per a reformar-les i millorar-les.

6.- Aposta per la revolució digital per a fer de Gandia una ciutat intel·ligent. Es mantindrà i incrementarà a través d’ajudes d’altres administracions i fons europeus les quantitats destinades a innovació i transformació digital.

7.- Gandia és cultura i mantindrà l’aposta municipal que en este exercici estarà condicionada a l’evolució de la pandèmia.

8.- Quant a les inversions, Morant ha explicat que els comptes municipals destinaran 5 milions d’euros durant enguany i que se centraran en set importants inversions amb la finalitat de generar llocs de treball directes i indirectes en el pitjor moment de la pandèmia. “Hui dia, este tipus d’actuacions són oportunitats per a les empreses i les persones que treballen en elles. Gandia eixirà més ben preparada d’esta crisi una vegada finalitzen aquestes obres”:

– Rehabilitació del pont de l’avinguda d’Alacant. 1,4 milions / 24 llocs de treball.
– Instal·lacions esportives. 700.000 euros/ 22 llocs de treball.
– Actuacions urbanístiques per a rematar urbanitzacions a Marxuquera i altres de caràcter general. 500.000 euros / 20 llocs de treball.
– Pla de Sostenibilitat Turística. 438.000 euros que corresponen a l’Ajuntament / 18 llocs de treball.
– Urbanització zona equipaments de la platja i Sanxo Llop. 500.000 euros / 20 llocs de treball.
– ARRUR Raval, Beniopa-Plaça El·líptica. 250.000 euros / 12 llocs de treball
– Modernització noves tecnologies Ajuntament. 100.000 euros / 5 llocs de treball.
– Finalització de la reforma de vials de la platja. 1 milió d’euros/24 llocs de treball.

Estes actuacions lligades directament al pressupost municipal generaran un total de 146 llocs de treball directes. A esta xifra cal sumar els prop de 40 milions d’euros que invertiran les administracions superiors en actuacions com el Pla Edificant, el Palau de Justícia, l’Espai Sanitari de Roís de Corella, la subestació elèctrica en Sanxo Llop, el Pla de Sostenibilitat Turística, ARRUR Beniopa-Plaça El·líptica, ARRUR del Raval a més de la rehabilitació de la Torre dels Pares, la millora del CEAM, la nova planta de l’Espai Labora, la millora d’accessibilitat a la platja en Marenys de Rafalcaid, l’ampliació i millora del port de Gandia, el dipòsit anti DSU de les Foies o el dipòsit de pluvials del Clot del Bri. Actuacions de més de 90 milions d’euros que suposaran la generació de més de 1.300 llocs de treball en total en els pròxims dos anys.

“En el moment que més falta fa, la inversió pública a la nostra ciutat generarà més de mil tres-centes oportunitats laborals. Totes les administracions ens hem alineat per a aconseguir que Gandia no pare i genere oportunitats per als nostres ciutadans i empreses”, ha afirmat l’alcaldessa de Gandia, qui ha afegit que “amb estes actuacions i durant els pròxim dos anys, millorarem la vida de molts veïns amb estes inversions”.

Per la seua banda, el regidor d’Economia i i Hisenda, Salvador Gregori, ha posat en valor que este document ha sigut “el que menys puntualitzacions del Ministeri ha rebut. Podem dir que és un pressupost pulcre que està marcat per la realitat i que s’adapta a la situació que vivim. Malgrat tots els condicionants, hem pogut donar solució a les necessitats de tots els departaments i, a més, afronten el repte que suposa la covid-19 amb augments considerables en les partides de Serveis Socials i Sanitat”.

L’edil socialista també ha afirmat que una vegada es conega el romanent de tresoreria durant esta setmana, el Govern local podrà posar en marxa a partir de març una segona ronda pressupostària destinada a reforçar les ajudes a persones i sectors productius. “Gràcies a la situació privilegiada dels comptes municipals, l’any passat vam poder afrontar el repte de la pandèmia i enguany tornarem a fer-ho amb totes les garanties d’un pressupost fort i estable”, ha finalitzat Gregori.