Ecovidre i l’Ajuntament de Gandia fomenten el reciclat d’envasos de vidre durant les Falles

El regidor de Serveis Bàsics al Ciutadà i Qualitat Urbana, Miguel Ángel Picornell, juntament amb el president de la Federació de Falles, Telmo Gadea, ha presentat aquest matí la campanya de conscienciació de reciclatge “La Plantà del Vidre” i el dispositiu especial de neteja per a les Falles 2022.

Per un costat, l’entitat sense ànim de lucre Ecovidre, encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de La Pobla de Vallbona, posa en marxa “La Plantà del Vidre” amb l’objectiu de fomentar el reciclatge d’envasos de vidre durant les Falles 2022, millorar la sostenibilitat de les festes i que siguen més respectuoses amb el medi ambient.

La iniciativa pretén conscienciar als ciutadans de Gandia, i especialment als fallers, sobre la importància de separar correctament els residus d’envasos de vidre durant el transcurs de les festes. Per a això, Ecovidre situarà els contenidors de vidre pròxims als casals i marcarà una competició entre els 11 municipis adherits (La Pobla de Vallbona, Llíria, Benaguasil, Cullera, Catarroja, Torrent, Paterna, L’Eliana, Gandia, Sueca i Algemesí) per veure quin és el que més quilograms de vidre recicla durant les festes. “Hi haurà diferents categories segons la quantitat d’habitants per a una competència lleial”, ha puntualitzat Picornell.

El premi consisteix en una plantació d’arbres per a la localitat en el qual cada casal faller podrà apadrinar un exemplar. Així mateix, tots els municipis que superen el repte de reciclatge proposat aconseguiran el guardó verd d’Ecovidre. També hi haurà un premi per a totes les Falles que reciclen, en el seu propi contenidor, 400 kg o més de residus d’envasos de vidre. En aquest últim cas, el premi serà un miniglú amb la imatge de campanya.

“Més enllà de l’honor i el premi d’aquesta campanya està la sensibilització del col·lectiu. Per això mateix hem de ser respectuosos, perquè mentre nosaltres estarem de festa hi haurà funcionaris i empreses col·laboradores que estaran treballant i els ho vull agrair”, ha destacat Gadea.

Per a reforçar la campanya, educadors ambientals visitaran els dies 16 i 17 de març els casals per a informar sobre la importància del reciclatge dels envasos de vidre i els beneficis que reporta al medi ambient i a la societat.

Dispositiu especial de neteja

Durant els dies 9 i 10 de març es va procedir a desplaçar al voltant de 50-60 contenidors de residus i recollida selectiva del casc urbà per la celebració de les Falles. Aquests s’ubicaran al voltant dels cassals i es retornaran al seu lloc d’origen després de la cremà i al llarg del 20 de març. Per altra banda, els dies 15 i 16 de març es desplaçaran alguns contenidors prop dels col·legis per a arreplegar la cendra de les seus ‘falletes’.

“Els dies 14 i 15 de març, els de la plantà, recomanem a les Falles fer ús de l’ecoparc Punt Net al polígon Alcodar per depositar els materials restants que no faran servir”, ha afegit el regidor socialista. El seu servei és gratuït i tenen un horari ininterromput de 10 h fins a les 19 h.

Des de la nit del 15 de març fins a la nit de la cremà, els camions de recollida de sòlids utbans retardaran la seua eixida a les 02:00 h, exceptuant la platja i el Grau on el servei començarà a les 00:00 h. A partir del 16, se sumaran diferents peons de neteja i repàs amb horari de vesprada i nit; i la nit del dia 19 se sumaran camions, agranadores, pales… per a la correcta recollida de residus produïts per la cremà.

Finalment, els contenidors soterrats de la Plaça Sant Josep quedaran inutilitzats a partir del 12 de març. Per substituir-los s’instal·laran al final del carrer Mesquita del Raval uns contenidors.