El Govern de Gandia commemora el 90 aniversari del vot femení a Espanya

Fa 90 anys, l’1 d’octubre de 1931, es va aprovar el sufragi de totes les dones a Espanya, una fita en la història de la lluita per la igualtat i els drets de les dones. I, sobretot, un esdeveniment decisiu en la memòria de la nostra democràcia. Hui, primer d’octubre celebrem la conquesta de la democràcia plena al nostre país i l’adopció del sufragi universal, el fet històric més important de la nostra memòria democràtica recent.

Amb este motiu, l’Ajuntament de Gandia pretén posar en valor la memòria democràtica del nostre país, donant a conéixer la nostra història i els seus protagonistes amb el propòsit de contribuir a l’enfortiment de la nostra identitat col·lectiva i de la nostra cultura democràtica entorn dels actuals valors i drets constitucionals.

En este sentit, el Govern Local es compromet a desenvolupar accions que posen en valor estos esdeveniments i a honrar la memòria de Clara Campoamor, així com de la resta d’homes i dones que van fer possible l’avanç de la nostra democràcia, i  proposar la denominació d’algun espai públic o carrer de la ciutat de Gandia amb els noms de Clara Campoamor i Victoria Kent.

“Donar visibilitat i reconeixement a les aportacions de les dones en la conquesta i consolidació de la democràcia a Espanya és una de les tasques pendents que encara tenim com a societat”, ha reivindicat la regidora d’Igualtat, Juana Navarro, qui ha destacat la rellevància de la figura de Campoamor “per a la memòria democràtica del nostre país i la conquesta dels drets de les dones és inqüestionable, perquè va contribuir a millorar la nostra democràcia, a ampliar-la, a fer-la més digna i justa”.

A manera de context, fa 90 anys en les Corts Generals s’estava forjant la Constitució de 1931 i la qüestió del vot femení suscitava, cada vegada més preocupació, dubtes i sospites. Després d’un ardu i intens debat parlamentari, que va començar el dia 30 de setembre, la raó es va imposar al prejudici i es va conquistar este dret, de la mà de Clara Campoamor. Ella va ser, sens dubte, la protagonista d’aquella victòria fonamental que es va adoptar per 161 vots contra 121 i que havia tardat dècades a forjar-se.

 

Sobre Clara Campoamor

Clara Campoamor va ser una fèrria defensora del vot femení i, amb això, de la conquesta de la democràcia plena al nostre país, ja que amb el seu triomf va contribuir a situar a Espanya entre les democràcies més avançades del món, sent el primer país llatí en què es va aprovar el sufragi femení.

El seu discurs en defensa de la igualtat de vot és un text imprescindible de la democràcia, en el qual es condensa el treball i el pensament sostingut al llarg de tota la seua vida política. El seu treball va abastar la defensa dels drets de les dones advocant pel divorci, a favor de l’educació sexual i per l’abolició de la prostitució.