El govern de Gandia empra les càmeres de seguretat per a espiar a l’oposició

Els joves del PP van difondre ahir imatges gravades pels sistemes de vigilància de l’Ajuntament on apareixien 2 ciutadans que acompanyaven a un regidor socialista.

La llei estableix que l’Ajuntament només pot cedir imatges de videovigilancia a les forces de seguretat i a l’autoritat judicial.

El PSPV-PSOE denunciarà aquesta agressió contra els drets fonamentals davant la Delegació de Govern i la Guàrdia Civil.

Vicent Mascarell: “Han pervertit la vigilància per a convertir-la en espionatge”

El govern de Gandia va cedir imatges del passat divendres, gravades per circuit de videovigilancia intern, a l’organització juvenil del PP Noves Generacions que les va difondre ahir per les xarxes socials i diferents mitjans nacionals. Davant aquest abús contra els drets fonamentals dels dos ciutadans –que acompanyaven a un regidor socialista- que apareixen en les imatges, el grup municipal socialista ha anunciat aquesta vesprada, en una roda de premsa d’urgència per la gravetat dels fets, que denunciarà la cessió i la difusió davant Delegació de Govern i la Guàrdia Civil. La llei és molt clara respecte a l’ús i la cessió de les imatges obtingudes per sistemes de videovigilancia, que només poden ser cedides a les forces de seguretat o l’autoritat judicial i baix preceptes concrets, que tampoc es compleixen.

En aquest cas, les imatges no solament han sigut cedides pel govern municipal del PP a Noves Generacions, sinó que l’organització juvenil les va difondre ahir per diferents xarxes socials i mitjans nacionals. En veure aquestes imatges en les xarxes, el regidor socialista Vicent Mascarell va telefonar al cap de policia local que ignorava el succeït i negava haver donat qualsevol permís. Al mateix temps, assenyalava que tan sols ell, el coordinador de seguretat Javier Reig i el propi alcalde Arturo Torró tenien accés a les imatges de les càmeres de videovigilancia. L’esmentat Javier Reig també va negar saber gens sobre la cessió i difusió de les mateixes.

El regidor socialista Vicent Mascarell ha assenyalat que “s’han pervertit els sistemes de vigilància per a convertir-los en sistemes d’espionatge” i que “unes instal·lacions que han de vetlar per la seguretat ciutadana en mans de l’actual govern generen just el contrari, inseguretat”. Al mateix temps, s’ha preguntat si la cessió i difusió d’aquestes imatges és només la punta de l’iceberg i existeixen micròfons en els despatxos –recordant l’antecedent dels estranys cables trobats en els locals municipals d’UGT a l’inici de la legislatura-, correus electrònics intervinguts o telèfons punxats.

Per a Vicent Mascarell “des del despatx d’alcaldia hi ha actituds que van més enllà del sentit comú, per la qual cosa exigim responsabilitats, no ja pel que ens puga afectar com a socialistes, sinó pel dany que infringeixen a la democràcia amb aquestes actuacions. Gandia no pot estar en mans d’aprenentes de la Stasi”. La denúncia que el grup municipal socialista elevarà davant la Delegació de Govern i la Guàrdia Civil és independent de les accions judicials que els dos ciutadans, la imatge dels quals a través de les càmeres de videovigilancia de l’Ajuntament va difondre NNGG, emprenguen per atemptar contra els seus drets fonamentals.

En la documentació adjunta a aquesta nota de premsa poden comprovar els fitxers en poder de l’Agència de Protecció de Dades sobre el sistema de videovigilancia de l’Ajuntament de Gandia i a qui està autoritzada la seua cessió.