El Grup Socialista impulsa una declaració institucional per a reconéixer el betlemisme com a Bé d’Interés Cultural Immaterial

El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Gandia ha impulsat una declaració institucional perquè s’inicien els tràmits per part de la Generalitat per a reconéixer el betlemisme com a Bé d’Interés Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana. “Amb esta declaració institucional els socialistes volem posar en valor el betlemisme com a expressió de la cultura popular valenciana, el qual ha sabut adaptar-se i evolucionar atenent a les característiques pròpies de la societat i el nostre territori”, ha indicat el regidor delegat de la Setmana Santa de Gandia, Miguel Ángel Picornell.

Al mateix temps, el PSPV-PSOE de Gandia també vol donar suport a la declaració del betlemisme com a manifestació representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i sumar-se així als tràmits corresponents iniciats des del Govern d’Espanya per aconseguir eixe reconeixement.

En el cas de la ciutat de Gandia destaca la pràctica del muntatge de betlems no solament en l’àmbit particular de les cases, sinó també en els centres educatius, en el comerç local, així com en les entitats socials, solidàries o religioses. “La tradició gandiana del betlem ha arribat a nivells alts de qualitat, tant en l’àmbit privat com públic. Així, la nostra ciutat compta en estos moments amb una entitat com l’Asociación Belenista de Gandia, la qual simbolitza i és testimoni de la gran qualitat i arrelament d’esta pràctica popular”, ha destacat l’edil socialista, qui ha afegit que “a més, la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa organitza, des de ja fa 37 anys, un concurs de betlems molt participatiu i arrelat a la nostra ciutat, el qual disposa de quatre categories amb l’objectiu de recuperar la tradició del betlem a Gandia”.

Més enllà de la representació d’episodis de la religió catòlica, el betlemisme constituïx una pràctica social arrelada a la nostra terra que, sense distincions socials ni econòmiques, ha sabut estendre’s entre tota la ciutadania com a pràctica cultural i artística, sent capaç de dissenyar i construir particulars instal·lacions artístiques dignes de contemplació.