El Ministeri d’Hisenda millora i encarrila definitivament el deute financer de Gandia

L’Ajuntament de Gandia s’acollirà a l’ampliació del període d’amortització dels préstecs que té formalitzats el consistori amb el Fons de Finançament a Entitats Locals del Ministeri d’Hisenda. Esta mesura també implica un any més de carència a l’hora de començar a retornar el préstec. La mesura, que obtindrà el vistiplau al proper ple municipal, permetrà l’ampliació de cinc anys del període de carència a favor de l’Ajuntament de Gandia i obtindre un any més de carència de manera que el consistori no haurà d’afrontar l’elevada càrrega financera que estava prevista dins el pla d’Ajust de cara als dos pròxims anys. A més, permetrà destinar part d’estos diners a reforçar la recuperació de la ciutat.

Quant als requisits que ha de complir la ciutat per beneficiar-se de la mesura, Prieto ha explicat que passen per presentar la sol·licitud aprovada pel Ple de la Corporació per a l’aplicació d’estes mesures i modificar el pla d’ajust vigent adaptant-lo al nou període d’amortització i recollint l’efecte d’este en l’evolució futura d’este pla. L’últim dels requisits és haver remés la liquidació del pressupost de 2020, degudament signada per l’interventor municipal.

“En estos moments, podem ajustar-nos a unes condicions econòmiques diferents tenint en compte una qüestió clara: que Gandia està complint, com la primera, amb els paràmetres del Pla d’Ajust Econòmic marcat pel Ministeri d’Hisenda i això ens permetrà que les condicions de la mateixa es flexibilitzen. Això es traduirà en una menor pressió per a la ciutadania i l’administració”, ha afirmat l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, qui ha incidit que tots els paràmetres imposats pel Ministeri en el pla d’ajust s’estan complint escrupolosament.

“Ara és moment de tornar als ciutadans tot l’esforç que han fet durant els últims anys. Estos són els valors que presentarem com a credencial a Madrid. Els valors de l’ordre i la seguretat jurídica continuaran. Així ho hem demostrat en els últims anys, i així ho seguirem fent amb la nostra gestió econòmica. Hem de seguir sent una ciutat fiable per als inversors i les oportunitats que puguen vindre”, ha assenyalat l’alcalde Gandia. Prieto també ha remarcat que “prendrem totes les mesures que possibles i farem tantes visites a Madrid com siguen necessàries per a fer valer la nostra serietat econòmica”

Durant la roda de premsa s’ha incidit en alguna de les xifres econòmiques que ha aconseguit l’executiu gràcies a la bona gestió econòmica. Una gestió que ha possibilitat la mobilització de 15 milions d’euros en els dos últims anys per afrontar millor la pandèmia i ajudar a les famílies i empreses més afectades per la covid-19.

“Hem afrontat els reptes, les necessitats, les prioritats i la despesa addicional de la pandèmia, i hem executat el pressupost municipal, sense generar ni un cèntim de deute als gandians”, ha destacat el primer edil al temps que ha recordat que el deute municipal s’ha reduït en 74 milions d’euros i que 2021 acabarà amb un 23% menys de deute que fa sis anys.

“Altres no poden donar una sola lliçó sobre l’economia i la gestió municipal dels recursos, perquè són els mateixos que ens van arruïnar en tan sols una legislatura. Heretem un romanent de tresoreria de -33.000.000 d’euros: no teníem estalvis, no teníem diners. Devíem tot”, ha finalitzat l’alcalde.

Per la seua banda, el regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, ha explicat que a més de l’any de carència, l’augment de cinc anys en l’amortització, l’acord permetrà que el tipus d’interés que s’aplique a Gandia siga el mateix que a l’Estat. “Portem des del mes d’octubre de 2020 treballant en este acord al qual s’han sumat altres municipis com ara Parla, Jerez o Jaén, entre d’altres. El document del Ministeri d’Hisenda detalla la proposta i el fet que Gandia haja liderat el moviment demostra que este govern ha recuperat la reputació de Gandia com a administració seria i complidora. Estem convençuts que esta no serà l’última notícia, ja que almenys tindrem una altra gran notícia que millorarà encara més la situació financera i podrem alliberar recursos per a compensar l’esforç que ha fet la ciutadania”.