El Ministeri d’Hisenda trau Gandia de la “zona de risc” i li permet flexibilitzar el Pla d’Ajust

L’alcalde  de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat del vicealcalde, Josep Alandete, i del regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, han comparegut este migdia davant els mitjans de comunicació per tal d’anunciar el que consideren una molt bona notícia per a la ciutat i el seu futur d’estabilitat financera. I és que el Ministeri d’Hisenda ha tret l’Ajuntament de Gandia de la zona de risc, la qual cosa li permetrà plantejar una proposta de flexibilització del Pla d’Ajust. “El Ministeri ens ha posat com a exemple d’ajuntament que més ha complit amb les duríssimes condicions del Pla d’Ajust al qual estem sotmesos des de l’any 2015. Tal com vaig dir que faria com a alcalde, he portat al Ministeri d’Hisenda la proposta econòmica de Gandia per a fer flexible el Pla d’Ajust en esta època complicada, sense descuidar les obligacions, però tampoc la ciutat i els seus ciutadans”, ha destacat l’alcalde.

La proposta de Gandia de flexibilització del Pla d’Ajust pretén encarrilar definitivament el deute financer heretat. Inclou, en primer lloc, un any més de carència que permetrà al Govern del Serpis executar d’una manera molt més esplaiada la forta inversió s’espera a Gandia a través dels fons europeus Next Generation. Cal recordar que la ciutat ha sol·licitat projectes per valor de 30 milions d’euros per a modernitzar el potencial econòmic de la ciutat i millorar la vida de la ciutadania.

 

ALLEUGERIMENT FINANCER IMPORTANT

L’amortització del deute s’allargarà en sis anys més (fins a l’any 2050), la qual cosa reduïx la càrrega financera de l’Ajuntament de Gandia d’una manera molt significativa i eixa menor càrrega redundarà en la millora de les finances municipals. “Podrem dedicar eixos recursos a unes altres finalitats. Sí que amortitzarem anticipadament, però ja no amb les duríssimes condicions de Pla d’Ajust. Complir este pas és necessari per a poder donar bones notícies en un futur”, ha assegurat Prieto.

A pesar de la volatilitat actual dels tipus d’interés, s’ha aconseguit que el Ministeri mantinga les condicions del tipus d’interés anterior, situat en el 0,45% fixe per a tot el nou termini d’amortització. Una de les conseqüències d’esta millora financera serà que l’ajuntament seguirà tornant deute, de manera anticipada, entorn de 5 milions d’euros, tal com hem fet enguany. Per la seua banda, el Govern local es compromet a seguir rebaixant el seu deute municipal.

“Es mire com es mire és un excel·lent acord que ens permetrà una finestra d’oportunitats on l’equip de govern podrà decidir què fer amb este estalvi financer. És una qüestió a decidir i pensar. Tot el que es puga fer seria pràcticament impossible sense esta flexibilització, perquè ens constrenyeria el pressupost d’una manera molt potent. Per tant, pensem que d’ací a 2050 hi haurà un alleujament financer important”, ha explicat Gregori.

Quan s’acabe la legislatura, el deute s’haurà reduït en 85 milions d’euros, és a dir, un 25% menys del que es va trobar. S’ha tornat 1 de cada 4 euros que es devien, “sense deixar d’invertir i estant al costat dels ciutadans i de tots els sectors productius en els moments més durs de la pandèmia (anys 2020-2021), quan vam posar sobre la taula fins a 15 milions d’euros perquè ningú es quedara enrere”, ha recordat l’alcalde.

“Gandia no és menys que ningú i seguix marcant el camí. Per això, el Ministeri d’Hisenda correspon l’esforç que ha fet la ciutat i la ciutadania, permetent-nos fer el primer pas i tornant eixe esforç en forma de consideració per haver anat complint escrupolosament el Pla d’Ajust. Quin és el primer pas? Aprovar les mesures per a fer possible invertir a la ciutat amb seguir reduint el deute. És necessari per a poder donar bones notícies econòmiques en un futur pròxim”, hi ha conclòs l’alcalde.

Estos criteris, als que Gandia s’acollirà per a flexibilitzar el Pla d’Ajust, es van aprovar ahir en Junta de Govern, s’han exposat en la Comissió d’Economia i Hisenda celebrada este matí i se sotmetran a votació en el ple extraordinari que tindrà lloc el divendres pròxim.