El Palau Ducal de Gandia acull la inauguració de la 37 Universitat d’Estiu de Gandia

Un acte simbòlic i amb públic reduït. Així ha sigut l’acte inaugural de la 37 Universitat d’Estiu de Gandia que, enguany, per primera vegada a la seua història, es celebra en línia. Este acte, juntament amb dos concerts programats, són les úniques activitats presencials d’una Universitat d’Estiu obligada a adaptar-se als nous temps. En esta inauguració, les autoritats locals i acadèmiques han estat acompanyades per representants del govern i la política de la ciutat, dels ajuntaments de la comarca de la Safor i de representants d’agents i moviments socials i de la cultura i les festes.

La crisi sanitària de la covid-19 ha obligat a canviar el model d’universitat d’estiu i ha marcat també els discursos de les autoritats presents coincidint en entendre esta crisi com un canvi de rumb que ens porte a un món més sostenible. En este sentit, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha destacat que els models de creixement de l’economia capitalista basats en un gran consum de recursos naturals estan ja esgotats: “La crisi sanitària que encara estem patint per la covid-19 ens ha mostrat que una altra manera de viure, i de consumir i produir, és possible. Ens trobem en plena societat del coneixement, i hem de posar en valor la capacitat de generació i cooperació que tenim com a societat avançada”.

Esta capacitat d’adaptació ha estat destacada per Toni Gaspar, president de la Diputació de València, qui ha volgut destacar la importància que, en el moment en que ens trobem, es mantinguen iniciatives com les de la Universitat d’Estiu de Gandia: “La universitat ha de ser més que mai el navegador que oriente pel bon camí a les societats incertes i temoroses. La UEG, dona respostes als ciutadans que, en estos moments, no tenen cap certesa”.

A esta necessitat de donar respostes s’ha referit també l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant qui s’ha mostrat contrària a utilitzar el terme “nova normalitat”. Una expressió, deia la primera edil, “de la que sols em quede amb la qualificació nova: a partir d’ara hem de tindre innovació en la mirada i preparar-nos per a viure en un món de disrupcions on construïm ciutats intel·ligents, verdes , sostenibles, igualitàries, socialment cohesionades i inclusives. I, en este camí va Gandia”.

L’activista ecofeminista i referent en l’activisme mediambiental, Vandana Shiva, ha estat l’encarregada de pronunciar la conferència inaugural que portava per títol ‘One Planet , One Healt: Biodiversity, Health and the Sustainable Development Goals’. Una conferència que ha pronunciat des de la Índia i que es pot visualitzar a la web de la Universitat d’Estiu de Gandia: www.uv.es/ueg Els cursos i conferències programats són tots gratuïts i tan sols cal inscriure’s a la web de la edició www.uv.es/ueg.