L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha presidit una nova reunió del fòrum socioeconòmic, el qual ha tingut lloc este matí de manera telemàtica, amb la finalitat d’establir estratègies de cara a afrontar conjuntament i des del diàleg social la situació de pandèmia. Morant ha compartit diferents mesures que s’han posat en marxa per a combatre les conseqüències de la covid-19. Entre elles, destaca la suspensió de la taxa d’ocupació de la via pública per a l’hostaleria per a 2021, que es farà efectiva en el ple del dijous. Esta acció ja es va impulsar l’any passat a l’inici de la pandèmia. I d’altra banda, també amb l’objectiu de pal·liar els danys de la crisi, l’Ajuntament de Gandia està rematant els tràmits per a atorgar ajudes a l’oci nocturn de la ciutat, un dels sectors més castigats.
Morant ha destacat la importància d’impulsar de manera coordinada totes les accions que siguen necessàries per a intentar solucionar el millor i al més prompte possible els problemes derivats de la pandèmia. En este sentit, el fòrum socioeconòmic es consolida com la taula de diàleg permanent amb els principals actors de la ciutat.
“En el fòrum socioeconòmic hem posat sobre la taula totes les voluntats perquè, sense generar soroll, la ciutat de Gandia busque la manera d’ajudar socioeconòmicament als seus ciutadans. Vivim una crisi sense precedents, una crisi sanitària que comporta una crisi econòmica, en la qual la gent s’ha vist ressentida. I els polítics i tots els agents socials hem de continuar amb la nostra labor de fer que la gent resistisca este moment perquè quan passe esta crisi, ningú quede enrere”, ha argumentat Diana Morant.
En esta trobada, també s’ha realitzat un balanç de les ajudes que l’ajuntament va repartir en 2020 i “ens hem emplaçat per a continuar aportant noves ajudes en 2021”, ha apuntat l’alcaldessa, qui ha posat sobre la taula els programes d’ajudes de la Generalitat Valenciana i les línies del consistori gandià que les complementen. D’esta manera, Gandia repartirà 2,7 milions d’euros en ajudes procedents del Fons coparticipat per ajuntaments, diputacions i Generalitat (dotat amb 160 milions); un fons que tindrà una aportació municipal de 400.000 euros. Este programa està emmarcat en el Pla Resisteix de la Generalitat que mobilitzarà un total de 370 milions per a empreses i autònoms de la Comunitat Valenciana.
Les ajudes, a més, es veuran ampliades pel fet que l’Ajuntament de Gandia té previst incorporar a partir del segon trimestre el romanent de tresoreria al pressupost. Per a Morant, “és necessari mobilitzar l’economia i injectar diners per a dinamitzar els sectors productius i per a ajudar també a les persones més vulnerables que tant estan patint la crisi”. Les ajudes es treballaran en este fòrum socioeconòmic amb la pretensió que tinguen un impacte òptim a la ciutat i que arriben amb la màxima celeritat.
La primera edil, d’altra banda, també ha exposat les línies mestres del pressupost de 2021, que també s’aprovarà el dijous en el ple, “uns comptes legals i responsables” que s’han elaborat per a donar resposta al coronavirus i perquè Gandia es reactive i seguisca amb tots els seus projectes en marxa. Morant ha posat l’accent que els 90 milions d’euros invertits en diferents projectes generaran al voltant de 1.300 llocs de treball. “Gandia ha de continuar en funcionament perquè siga més competitiva en termes econòmics i socials, i l’ajuntament continuarà donant estabilitat i generant riquesa a través d’un pressupost solvent”.
Per la seua banda, el portaveu del Grup Municipal Socialista, José Manuel Prieto, ha indicat que l’Ajuntament de Gandia està impulsant un pla de simplificació administrativa i que des del programa Labora, més de 50 persones estan fent treballs vinculats a la covid-19, unes tasques que es complementen amb els informadors que recorden a la ciutadania les normes sanitàries.
Igual que Morant, tant els sindicats com els empresaris han defensat que les inversions que s’estan realitzant i que estan generant llocs de treball seran instruments molt valuosos que ajudaran a eixir de la crisi. Finalment, el fòrum socioeconòmic ha volgut agrair el treball i l’esforç dels sanitaris, que s’estan deixant dia a dia la pell per salvar vides.