El PP continua confonent oci amb cultura

Davant la pantomima i el fum que el govern del PP ha tractat de vendre per a fer un balanç del primer any de legislatura en matèria de Cultura, el Grup Municipal Socialista lamenta que Vicent Gregori tracte d’enganyar a la ciutadania fent creure que el seu govern aposta per la cultura mentre que la realitat és que l’emblema del Teatre Serrano està abandonat i que els principals col·lectius del sector han patit retalls, augment de preus públics i marginació per part de l’executiu del PP, que continua confonent l’oci, pel que sí que aposten fort, i la cultura.

Així, els socialistes recorden que mentre el PP ha demostrat tenir diners per a fer la política de pandereta de l’oci amb concerts caríssims, per a pagar televisions privades, comprar boleres i fer exposicions de les quals es neguen a donar el seu cost, han abandonat a associacions retallant ajudes, han tancat la Universitat Popular dels xiquets, han pujat preus públics de la Universitat Popular, i han marginat al Centre Internacional de la UV, provocant que accedir a la cultura a Gandia ara siga més car que mai.

L’aposta per la cultura del PP s’ha vist reflectida en el retall al pressupost del Serrano; en el retall de la subvenció al CIG, al qual també ha fet fora del seu edifici actual i se li ha negat la construcció que se li va prometre a l’antic edifici de Correus; en un retall de la subvenció d’un 50% al CEIC Alfons el Vell i un 40% a la UPG, els cursos de la qual també seran més cars a partir del proper any; en l’eliminació d’un espai expositiu com l’Espai d’Art i una de les dues sales de la Casa de la Marquesa, que es destinarà a oficines, entre d’altres mesures que només fan que ofegar el moviment cultural a Gandia.

Però per als socialistes, un dels majors fracassos del primer any del PP de Gregori ha estat la gestió d’un dels emblemes de la ciutat: el Teatre Serrano, al qual han anat abandonant fins al punt que, a hores d’ara, no se sap quin serà el seu futur. Primer, el govern es va enfrontar a Pluja Teatre i va trencar el contracte per a la gestió del personal, abocant als treballadors a una situació angoixosa i incerta. I a hores d’ara, sis mesos després, encara no hi ha redactat un plec de condicions per a que una empresa es faça càrrec del personal ni la gestió del teatre, que sembla que no volen portar des de Cultura.

Les últimes informacions al respecte assenyalen que el PP va a desmantellar el Serrano deixant-lo sense tècnics a les oficines, deixant així en l’aire la programació cultural per a la propera temporada i posant en perill propostes tan històriques com el Cine Pot, del qual enguany ja han retallat una de les tres sessions que venien realitzant-se la legislatura anterior.

Per als socialistes, la realitat d’aquest primer any del PP ha estat que, pel que fa a la programació, s’ha seguit amb un model idèntic al de legislatures anteriors, tot i que amb retallades considerables en la programació, amb menys teatre, menys espectacles de dansa, menys concerts musicals, menys exposicions i menys projeccions cinematogràfiques.

Tot i això, per a engreixar el seu balanç, des del govern es parla fins i tot de cavalcades i festes que s’han celebrat a Gandia des de fa molts anys. Per això, els socialistes es pregunten si Torró i Gregori també van a protestar de l’herència rebuda del govern anterior en matèria cultural.

I pel que fa a les associacions i les persones individuals que dia a dia treballen per a enriquir la cultura gandiana, la sensació un any després és de crispació i abandonament, amb un govern amb relacions molt fredes amb les universitats i amb les principals associacions culturals, de les que ha posat en dubte la seua tasca i els ha llevat capacitats retallant-los les ajudes.