El programa Barris Inclusius continua promovent la integració i cohesió social a les barriades de Gandia

En 2018, l’Ajuntament de Gandia va posar en marxa el projecte de Barris Inclusius gestionat pel Departament de Benestar Social. A través d’una metodologia participativa té l’objectiu de promoure la integració i la cohesió social dels barris vulnerables. Tal com ha anunciat la regidora del departament, Imma Rodríguez, i els tècnics TASOC d’este, José Jordán i Verònica Montón, l’edició 2022-2023 es portarà a terme a partir de quatre activitats concretes i de distinta tipologia: Mou-te; Fem Nexe; Café Teatre; i per als més joves, Passatemps.

Barris inclusius busca a través de dinàmiques, jocs, visites i rutes crear uns espais de confiança i coneixement mutu on es puguen anar generant vincles i xarxes de suport. «Tot i que hi ha molta gent que ve derivada de serveis socials, són tallers oberts per a tota la ciutadania», ha detallat Rodríguez. Tot i això, ha afegit que algunes activitats tenen places limitades per l’espai on es porten a terme, per la qual cosa cal inscripció prèvia. Així doncs, el programa es desenvolupa en diversos punts de la ciutat i arreplega diverses accions com caminar, les tertúlies o les manualitats.

«Tractem de fer activitats per afavorir la inclusió, el suport mutu i aconseguir un camí de prosperitat», ha explicat Jordán. Per esta raó, Barris Inclusius porta a terme quatre metodologies concretes, una de les quals és ‘Mou-te’. A través de l’acció de distintes rutes es crea una xarxa social on es compartixen experiències i coneixements que són molt beneficioses per als usuaris que les realitzen. Concretament, les rutes es dividixen en quatre categories: Ruta suau (per Gandia); Ruta forta (extraradis de Gandia i eixides cap al Grau o altres poblacions); Ruta cultural (patrimoni cultural); i Gimnàstica (un divendres al mes en una sala tancada).

El projecte també contempla accions més estàtiques com és la de ‘Café Teatre’. Segons ha apuntat el TASOC, a través de les tertúlies que es produïxen asseguts a una taula, les persones es divertixen i «s’obliden de la càrrega que porten a l’esquena durant una estona». La novetat és que durant estes sessions també podran aprendre tècniques teatrals i participar en activitats relacionades amb el món de l’actuació. En cas que tinguen preferència pel treball en equip i les manualitats, també s’oferix ‘Fem Nexe’. Es du a terme al Centre Social Joan Climent a les 9.30 hores els dimarts i la mateixa hora els dimecres al Centre Social Marcel·lí Pérez del Grau.

Tot i que Barris Inclusius es destina a gent adulta, també dedica una part als més joves. Així ‘Passatemps’ es dirigix a adolescents entre els 10 i 16 anys. «És una activitat d’oci amb la qual volem treballar la socialització, la comunicació, la cohesió grupal», ha apuntat Montón. Així, la dinàmica és molt variada a partir de jocs teatrals, jocs de taula, eixides culturals, dinàmiques de grup i altres activitats que puguen anar sorgint durant el transcurs del curs. A més, també els permet conéixer el recurs de l’Espai Jove.

«Amb el tancament del passat curs, tota la gent que va vindre ens va transmetre el seu agraïment perquè, a partir d’esta experiència, havien aconseguit donar-li un canvi a la seua vida. Això és el que volem transmetre a la gent, perquè puguen tindre un projecte de vida a la ciutat i que els servisca de punt de partida», ha manifestat la regidora de Benestar Social.

Es recomana que per a participar en les activitats es telefone o s’envie un Whatsapp al 608 18 26 76, número on també es podrà preguntar dubtes sobre el programa per a aquesta edició.