El projecte d’informació i conscienciació ‘Biblioteques que alimenten’ de Gandia inicia la seua programació

El regidor delegat de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia, José Manuel Prieto, ha anunciat aquest matí que el projecte solidari ‘Biblioteques que alimenten’ inicia la seua programació d’informació i conscienciació sobre el sistema d’alimentació a partir del pròxim 10 de març a la nostra ciutat.

Cal recordar que el passat mes de gener l’Ajuntament de Gandia anunciava l’adhesió de la Xarxa Municipal de Biblioteques a aquest programa d’Educació per al Desenvolupament impulsat per l’ONG ‘Justícia Alimentària’ que promou la conscienciació i participació col·lectiva en l’adopció d’un sistema d’alimentació saludable i sostenible en el medi ambient. A la iniciativa, finançada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València, també s’han sumat altres localitats com València, Godella i Potries.

Prieto ha destacat que “és una bona notícia que des de les biblioteques de Gandia se’ns haja donat veu i se’ns haja fet partícips d’un projecte pedagògic on les biblioteques es converteixen en espais d’aprenentatge, en conjunt, sobre un assumpte que cobra sempre més transcendència, que és la decisió dels consumidors, que som la ciutadania, sobre la nostra pròpia alimentació, nutrició i drets que ho empara”.

Després de la presentació del projecte el passat mes de gener, el personal de les biblioteques de Gandia va participar en jornades de formació que es van celebrar per “entendre la problemàtica, i sobretot, participar d’ella” i disposar, així, “d’informació de primera mà del que està passant en l’àmbit de producció i d’impacte mediambiental i de sostenibilitat en el model industrial d’alimentació”, ha explicat el coordinador de la Xarxa de Biblioteques, Toni Ordiñana.

Amb aquesta voluntat, els arxius municipals inicien l’itinerari amb 9 accions i activitats que s’han organitzat en tres fases. Així, segons ha confirmat Ordiñana, durant el mes de març (dies 10, 24 i 31 a les 19 hores) tindran lloc xerrades a la Biblioteca Central de Gandia per conéixer més sobre el sistema actual d’alimentació que adopta la ciutadania, i, especialment, el públic infantil.

A més, la Biblioteca de Santa Anna comptarà durant tot aquest mes amb una “exposició informativa i demostrativa sobre la situació alimentaria actual”, ha assenyalat el coordinador de la Xarxa de Biblioteques, qui també ha assegurat que “totes les biblioteques disposaran permanentment de material bibliogràfic relacionat amb la temàtica del projecte i que promocionaran de manera complementària en el contingut de les diverses jornades”.

D’altra banda, al mes d’abril, les biblioteques del Grau, Benipeixcar-Raval i Santa Anna acolliran tallers teòrics (dies 15, 20 i 29, respectivament, a les 18.30 hores) orientats a planificar un menú saludable i sostenible, mentre que el mes de maig se centrarà a oferir tallers de cuina a la Biblioteca infantil, Parc de l’Estació i Beniopa perquè “els més menuts i menudes s’impliquen i participen en l’elaboració d’eixos menús”, ha detallat Ordiñana.

Finalment, el coordinador de les Biblioteques gandianes ha subratllat que aquest projecte “tracta d’arribar a la ciutadania i conscienciar-la de la importància d’un model alimentari alternatiu i sostenible que és possible i que passa primer per conéixer-ho i després per tindre les eines per a poder fer-ho realitat”. En aquest sentit, “les biblioteques tenen un paper fonamental”, ha incidit Ordiñana, ja que es converteixen en espais d’informació accessible, alternativa i comunitària per a impulsar un sistema d’alimentació responsable entre la ciutadania.

La programació de les jornades es realitzaran de manera presencial, prèvia inscripció contactant amb el 678 837 402. Si no fora possible passaran a ser on-line.