El PSPV de Gandia anuncia un projecte estratègic: la recuperació de l’edifici de Correus per a usos culturals i educatius

El PSPV-PSOE de Gandia ha presentat este matí en l’emblemàtica plaça del Rei Jaume I un dels projectes estratègics del seu Programa de Govern: la recuperació del Palau de Comunicacions, més conegut com l’antic edifici de Correus, per a usos educatius i culturals. L’alcaldessa de Gandia i candidata socialista a revalidar el càrrec, Diana Morant, ha exposat les línies generals d’este ambiciós projecte que dinamitzarà el centre històric i que, atés que comptarà amb inversió pública, serà d’ús i gestió completament pública.

Sobre este emblemàtic edifici, situat en la coneguda popularment com a “placeta dels colomets”, s’ha parlat en moltes ocasions i han aparegut diverses propostes damunt de la taula que incloïen a altres administracions o institucions, però que finalment no s’han pogut dur a terme.

No obstant això, ara, segons Morant: “Ha arribat l’hora de l’edifici Correus. Ha arribat l’hora de posar-ho a la disposició de la ciutat, de la mà dels socialistes. Si ostentem el Govern de Gandia a partir del 26 de maig, tenim el compromís ferm que este edifici no passe ni un any més abandonat. Mantindrà els usos culturals i educatius, i serà la mateixa administració pública local la que impulsarà la seua recuperació”.

La candidata socialista també ha avançat alguns detalls del projecte que ja s’ha començat a redactar, com la inversió que s’ha calculat en quasi tres milions d’euros de fons que provindran de l’administració pública, bé de la local, bé d’altres superiors. Els dissenys preveuen un edifici de nova planta. La façana es conservarà, així com tota la seua ornamentació. Amb esta intervenció culminarà la rehabilitació de tot el conjunt que conformava l’antic convent de Sant Roc, en el qual s’inclouen l’església del Beat, la Biblioteca Central o l’Arxiu Històric, que ja van ser recuperats.

Les previsions apunten al fet que el projecte podria arrancar este mateix 2019 i les obres acabar en la pròxima legislatura. Respecte dels usos concrets que podria tindre, els socialistes, de la mà d’un Comité d’Experts encapçalats per Toni Durà i Joan Muñoz, estan treballant amb diverses propostes.

“Hi ha converses sobre la taula amb altres administracions i institucions. Guanyarem un espai per a usos culturals i educatius del qual podrà gaudir tota la ciutadania”, ha afirmat Diana Morant, qui ha afegit que “hem demostrat la nostra capacitat d’interlocució amb les administracions superiors. En els últims anys, gràcies al Govern de Ximo Puig, ja tenim compromesos a la ciutat més de 50 milions d’euros en inversions de serveis públics. També hem demostrat que tenim bona interlocució amb la iniciativa privada i que acaba convertint-se en inversió a la nostra ciutat, com eixos 73 milions d’euros per a la platja i el Grau”.1

Respecte als usos culturals i educatius, Morant ha explicat que una ciutat com Gandia “no pot permetre’s que este espai estratègic en el centre de la ciutat estiga en desús. Els socialistes, que hem sigut els pares de la cultura en esta ciutat, estem en disposició de tornar a oferir el valuós contenidor cultural que serà este edifici per a la ciutat”.

Segons Toni Durà, este espai se sumarà, així, al gran “clúster cultural” que ja és el centre històric de Gandia, en afegir-se a la Casa de la Marquesa, el Teatre Serrano, el Palau Ducal o la Biblioteca Central: “Este projecte era una assignatura pendent que ens quedava a la ciutat i que, com ha passat sempre amb totes les infraestructures culturals de Gandia, naix amb un govern socialista. Va haver-hi un parèntesi amb el PP en el qual no es va crear cap infraestructura nova. Ara, tornem una altra vegada a prendre la iniciativa i este projecte es farà realitat. I serà públic i de tots”.

Per la seua banda, Joan Muñoz ha recordat l’èxit aconseguit esta legislatura quant a recuperació d’infraestructures culturals, com per exemple la recuperació de la gestió pública del Teatre Serrà o les millores en el Convent de Sant Roc i la Sala Coll Alas: “Ara és el moment de créixer en eixes infraestructures i ho farem amb este gran projecte”.

Finalment, Diana Morant ha declarat: “En l’anterior campanya ens vam comprometre amb la protecció la platja de l’Auir, la gestió pública de les Escoletes’ o l’antic hospital. Hem complit tots els nostres compromisos. I amb la mateixa paraula, hui ens comprometem al fet que este edifici definitivament siga rehabilitat per a donar-li un ús”.

BREU RESSENYA DE L’EDIFICI

L’edifici de Correus, de 2.000 metres quadrats, va ser construït l’any 1949 i és obra de l’arquitecte municipal d’aleshores, Pablo Soler. D’estil eclèctic de postguerra, la seua arquitectura es caracteritza per la regularitat, la simetria, els seus arcs i pels elements d’ornamentació que s’utilitzen per a donar excel·lència a l’immoble. Es compon per un cos central flanquejat per dues torres.