El grup socialista en l’Ajuntament de Gandia ha exigit hui a la Generalitat Valenciana que reconega com un dret consolidat “la gratuïtat en les prestacions farmacèutiques, el catàleg ortoprotèsic i les ajudes tècniques a les persones amb discapacitat”, tal com estableix el paràgraf segon de l’article 16 de la Llei 11/2003, que el Govern valencià va derogar per la Llei 10/2012.
La regidora socialista Liduvina Gil presentarà al pròxim Plenari municipal una declaració institucional amb l’objectiu que tots els grups polítics en l’Ajuntament de Gandia es sumen a aquesta “necessària i justa reivindicació”. En aquest sentit, Gil ha lamentat que les retallades de la Generalitat “es centren sempre en les persones més desvalgudes” i ha assegurat que la societat “ha d’actuar per a salvaguardar el dret dels més indefensos”.
Segons ha explicat l’edil, la Generalitat Valenciana, a través de la Llei 10/2012 de mesures fiscals per a la reducció del dèficit, va derogar el paràgraf 16 de la Llei 11/2003 sobre l’Estatut de Persones amb Discapacitat. Aquest paràgraf diu que el Govern valencià “garantirà el finançament gratuït” per als productes inclosos en la prestació farmacèutica, el catàleg ortoprotèsic i les ajudes tècniques als pacients menors de 18 anys amb un grau de minuvalidesa igual o superior al 33% i als majors de 18 amb un grau igual o superior al 65%.
No obstant açò, a partir de l’1 de gener de 2013 “es van deixar de tramitar sol·licituds de finançament gratuït” i des de l’1 de febrer la Generalitat “aplica el copagament de la prestació farmacèutica i ortoprotèsica”. D’aquesta manera, “es corre el greu risc que algunes persones no puguen tenir accés a una correcta atenció per problemes econòmics” i que molts afectats “no reunisquen correctament els seus tractaments crònics per impossibilitat de pagar el seu copagament”.
A tot açò cal sumar, segons ha denunciat Gil, la “total opacitat” amb la qual ha actuat en aquest assumpte la Generalitat Valenciana, “que ni tan sols ha informat als afectats per aquestes salvatges retallades que es produeixen en les seues prestacions”.
Per tot açò, la regidora socialista ha reclamat al Govern valencià “que torne a reconèixer com un dret la gratuïtat d’aquestes prestacions per a les persones amb discapacitat”. A més, ha demanat instar als Corts Valencianes a tramitar i aprovar una proposició de llei presentada pel grup parlamentari socialista al febrer de 2013, que té com a finalitat restablir la vigència del paràgraf desafortunadament derogat per la Generalitat en el qual es reconeix aqueix dret.