El portaveu del Grup Municipal Socialista i secretari general del PSPV a Gandia, José Manuel Orengo, ha anunciat hui que presentarà a la propera Junta de Portaveus una proposta que servisca per a reprendre les el diàleg entre govern i oposició i servisca per a aconseguir un consens “necessari” que garantisca una estructura mínima per a l’oposició i evitar “la duresa que el darrer retall anunciat per Torró en agost suposa per als drets i deures democràtics de l’oposició”.
En concret, la proposta que presentaran els socialistes té una doble vessant: per una part, per a demanar que es mantinga la figura dels secretaris de grup, i per altra, garantir que algun regidor de l’oposició puga dedicar-se a representar els drets dels seus votants “les 24 hores del dia” amb una dedicació exclusiva, incidint i donant la raó a la senadora del PP, Carla Ripoll, en la idea de la dificultat de fer oposició sense una dedicació exclusiva. I tot, amb mesures que no suposarien més cost per a les arques municipals, aconseguint l’estalvi que demana el govern però sense minvar l’estructura de l’oposició.
Respecte al secretari del Grup, Orengo ha mostrat públicament als mitjans de comunicació el punt del Reglament Orgànic del Plenari (Rople) que vulnera la decisió de Torró. Es tracta del tercer punt de l’article 42, on consta que “Cada Grupo Municipal contarà con personal asignado al Grupo, que tendrá caràcter eventual”, un càrrec que nomenarà l’alcalde però a proposta del portaveu de cada grup.
Així mateix, el punt segon de l’article 40 indica que no es pot fer el que Torró va dir quan va anunciar els cessaments, donat que es prohibeix que les assignacions econòmiques als partits es destinen “al pago de remuneraciones de personal de cualquier tipo al servicio de la corporación”.
Per tot això, Orengo ha assegurat que “no farem altra cosa que demanar que es cumplisca la llei i se’ns garantitze la possibilitat de disposar d’un secretari de Grup que coordine la representació que l’oposició té dret i deure d’exercir”. Els socialistes han anat més enllà i demanaran que si el govern vol estalviar-se els sous dels eventuals, done la possibilitat de que siga personal funcionari de la casa qui s’assigne com a secretaris del grup, “aconseguint estalviar sense perjudicar als grups de l’oposició”.
Pel que fa a la proposta dels regidors, Orengo ha repassat les diferències de representativitat que tenen els partits de l’oposició respecte al govern del PP. Així, si en les urnes només va haver una diferència de 204 vots entre el PP i els dos partits amb representació en l’oposició, a hores d’ara el PP té 12 dedicacions exclusives (10 de regidors electes i dos de no electes) i els partits de l’oposició no en tenen cap. A més, Orengo ha declarat que “no és el mateix llevar una dedicació de una, que és el 100%, que una de 13”.
Per això, Orengo ha explicat que demanaran a la Junta de Portaveus que es garantitze que els partits de l’oposició tinguen, al menys, una dedicació exclusiva o un 20% del total dels recursos dels grups, amb l’objectiu de “facilitar la tasca de l’oposició i permetre que un regidor puga dedicar-se íntegrament a aquesta tasca, recuperant així l’equilibri de representativitat en el que va començar la legislatura”. Per tal de fer-ho sense que a l’Ajuntament li coste diners, Orengo proposa una reducció més equitativa de les dedicacions exclusives o una reducció de salaris.