El PSPV de Gandia aclarix que la transferència dels ajuntaments en els fons europeus serà com a mínim del 10% i no del 4%, com diu el PP

El portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Gandia, José Manuel Prieto, ha respost a la reclamació que ha efectuat el PP gandià en la qual els populars demanen un Fons per a la Reconstrucció fent efectiva la transferència del 14,56% dels fons europeus als ajuntaments. “Cal deixar clar que la distribució i l’execució d’estos fons ha de complir amb els criteris europeus i no es pot fer un repartiment amb les ocurrències del Partit Popular”, ha assenyalat.

Prieto també li ha recordat al portaveu del PP, Víctor Soler, que “va ser el seu president, Pablo Casado, el que es va esforçar i va treballar perquè no vinguera ni un cèntim de fons europeus a Espanya. Ha sigut Casado el que ha recorregut al Tribunal Constitucional el decret dels fons europeus. I ha sigut el PP el que ha votat no a estos fons europeus”.

Este finançament es durà a terme a través de dos instruments: amb el Reactiva Europa –estem parlant de 12.436 milions d’euros, dels quals es destinaran a vacunes 2.436 milions i els altres 10.000 milions a sanitat, educació i serveis socials, que són competència de les comunitats autònomes– i amb el Pla de Recuperació i Resiliència –en el qual hi ha un poc més de 69.500 milions d’euros–.

Actualment, s’està treballant conjuntament amb les administracions territorials en el pla de recuperació per a definir aspectes clau com els sistemes de control del citat pla. Així, les comunitats autònomes i ajuntaments són les entitats que gestionaran la majoria dels fons de recuperació comunitaris. “Estos fons estan vinculats a reformes estructurals i objectius comuns, que han de començar per la base, que són els ajuntaments. La tranferència final dels mateixos pot ser d’un 10% o d’un 14%, però probablement siga més. No un 4% com diu el PP. Una vegada més, el Partit Popular mentix”, ha explicat Prieto.

D’altra banda, hi ha altres 69.500 milions per al Pla de Recuperació i Resiliència. I serà la Conferència Sectorial d’este pla de recuperació, que es va constituir fa menys d’un mes, qui distribuirà eixos fons. I, ací, l’Estat té menor representació. “Els qui tenen la major representació són les comunitats autònomes i els ajuntaments. Estos fons responen a projectes, i en cada projecte, en el marc de les polítiques palanca i els objectius que definix el pla, es distribuiran fons per projecte, no per entitats territorials o ministeris”, ha indicat el portaveu socialista.

Des del Grup Municipal Socialista també s’ha recordat que, gràcies al treball del president Pedro Sánchez, s’han aconseguit milers de milions d’euros per al nostre país, i gràcies a eixe esforç s’ha assolit que Espanya siga el segon país en tota Europa que més fons vaja a rebre. És més, la Comunitat Valenciana en els Fons React rep 1.254 milions d’euros, la qual cosa suposa el 12,5% del total, per damunt del nostre pes poblacional.