El PSPV presenta una declaració per demanar que l’IVA del sector faller es fixe excepcionalment en el 10%

El Grup Municipal del PSPV-PSOE de Gandia ha presentat hui públicament una declaració institucional presentada per al proper plenari de setembre amb la qual es pretén que l’Ajuntament de Gandia sol·licite al govern d’Espanya una excepcionalitat en la fixació de l’IVA per al sector faller, situant-lo en el 10%, per tal d’evitar un augment tan considerable en els pressupostos de les falles.

Tal i com ha explicat el regidor del PSPV-PSOE Jesús Garcia, la major part de les comissions falleres tenen signats i tancats els pressupostos dels seus monuments des del mes de maig, amb la qual cosa, aquest augment impositiu suposa un increment del preu de 13 punts (passant de l’actual 8% al 21%) que trastocaran l’exercici de 2013.

És per això que, en la declaració institucional presentada, els socialistes també demanen una moratòria en la implantació del nou IVA per a les falles amb contractes ja signats i en ple procés de construcció, sol·licitant que el nou IVA per al sector tinga efectes a partir del proper 20 de març. Aquestes propostes, tal i com ha explicat Garcia, ja s’han presentat a altres municipis i reflecteixen les reivindicacions que arriben des del món faller respecte a l’augment de l’IVA. De fet, hi ha un moviment que agrupa a gairebé tot el sector.

Garcia ha assegurat que amb els nous impostos “el sector productiu dels artistes fallers es veurà greument amenaçat”, i ha explicat que “quasi una quarta part del pressupost del preu contractat d’una falla anirà dirigit a pagar el nou tipus impositiu”. Tot açò sumat a la pujada de l’IVA dels materials i dels professionals contractats, “el marge per a construir una falla es diluirà enormement”, ha conclòs Garcia, qui ha lamentat que “aquesta no és la manera adequada de protegir les falles, tal i com s’ha demanat a la Unesco”.

A més d’això, els socialistes han anunciat que en els propers dies presentaran una moció en la qual es manifestaran, com ja han fet més vegades, en contra de l’augment de l’IVA, que consideren injusta i que afectarà a sectors culturals i educatius, provocant una caiguda en el consum.