El PSPV-PSOE presenta denúncia contra Torró davant la Fiscalia Anticorrupció per malversació, prevaricació i abús de poder en la compra de la Citroën

El secretari general del PSPV-PSOE de Gandia ha anunciat hui que el seu partit ha presentat una denúncia contra l’alcalde de la ciutat, Arturo Torró, davant la Fiscalia Anticorrupció per malversació, prevaricació i abús de poder en la polèmica operació de la compra de l’edifici de la Citroën per a convertir-lo en un retén policial. Una denuncia “meditada i treballada des de fa temps” i que arriba ara “perquè no ens queden més passos que donar per a aconseguir una informació que ens nega el PP”.

Orengo, que primer s’ha defensat de les acusacions llençades per Torró aquest matí en l’anunci de la denúncia pel tema de l’Innova, ha titllat a Torró de “persona de caràcter mafiós”, i ha assegurat que des de l’inici de la legislatura “ha estat tractant de silenciar i ofegar a l’oposició per la tasca de fiscalització que estem portant a terme i que destaparà quin tipus d’alcalde té Gandia hui”.

El secretari general dels socialistes de Gandia i portaveu en l’Ajuntament ha estat acompanyat durant la roda de premsa pels seus companys del grup municipal, Vicent Mascarell i Ana Garcia. Mascarell ha sigut l’encarregat d’explicar els detalls de la denuncia que hui mateix ha presentat davant la Fiscalia Anticorrupció. Una denúncia en la qual els socialistes entenen que Torró pot haver incorregut en els delictes de malversació, prevaricació i abús de poder en la compra de l’edifici de la Citroën.

El regidor socialista ha explicat una cronologia dels fets en la qual ha destacat les irregularitats que, des del GMS, han observat “des del primer moment de l’anunci de l’operació”. Així, si primer es va anunciar un protocol de compra de l’immoble sense cap tipus de publicitat ni concurrència tal i com demana la llei, després es va tractar de tapar la il·legalitat amb una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i un posterior conveni d’expropiació, moment en el qual els socialistes consideren que va haver abús de poder.

Extracte de la denúncia
Extracte de la denúncia

Tal i com han vingut denunciant els socialistes en diverses ocasions, l’adquisició d’aquest immoble va ser un acord pre-electoral al qual va arribar Torró amb el propietari de la Citroën. Acord que es va fer realitat una vegada va accedir a l’alcaldia el PP, quan Torró va aprofitar per a beneficiar a un empresari amb diners de tots els gandians. Per això, els socialistes van al·legar contra la modificació del PGOU sense èxit, argumentant que era absurd comprar eixe edifici “tenint un solar públic a només 200 metres”, ha dit Mascarell.

Així, després de l’acord d’expropiació –al qual no han tingut accés els membres de l’oposició i del que Mascarell ha ironitzat moltes vegades assegurant que era “la primera vegada que veia a uns afectats per expropiació celebrant que els lleven el local on tenen un negoci privat”–, es van signar, amb només 10 dies de diferència, dos operacions per a avançar diners al propietari de l’edifici: primer, amb un pagament de mig milió d’euros el 28 de febrer i, després, amb un altre abonament de la mateixa quantitat el 9 de març.

“D’aquesta manera, Torró, que deia que no tenia diners per a moltes altres coses, com pagar a proveïdors o a les entitats bancàries, pagava un milió d’euros a canvi de res, perquè a data de hui, quasi huit mesos després del primer pagament, l’empresa continua amb la seua activitat comercial normal en el mateix immoble”, ha explicat el regidor socialista.

Per tot això, Orengo ha assegurat que “podríem estar parlant d’una presumpta acció clara de corrupció”, i s’ha preguntat “com va poder avançar Torró un milió d’euros al qui considera amic mentre deixava de pagar a proveïdors i a entitats bancàries o privatitzava de tot als gandians”. El portaveu socialista ha conclòs dient que “les amenaces de Torró ens encoratgen per a seguir anant en contra de qui ha vingut a fer negoci”.

“Res que amagar” en el tema de l’Innova

José Manuel Orengo ha aprofitat la seua compareixença en roda de premsa per a donar la cara i defensar-se de les acusacions que li ha llençat este matí Torró respecte al tema de l’Innova. El portaveu socialista ha assegurat que “explicaré tot el que es va fer amb l’Innova davant de qui faça falta per a demostrar que no tenim res que amagar i que tot està dintre de la legalitat”.

El portaveu socialista considera que la denúncia de Torró respon a la seua voluntat de “paralitzar l’acció de l’oposició i emmascarar la seua nefasta gestió, que porta implícita la pujada d’impostos més gran de la història de Gandia i l’incompliment de les seues principals promeses electorals: ‘Ahora Empleo’ i ‘Menos Impuestos’”.

Orengo ha recordat que ja fa quasi un any que Torró va amenaçar en portar-lo davant la Fiscalia, i ha lamentat que “haja necessitat pagar amb diners de tots els gandians a dues empreses externes” per a que li redactaren i signaren “un informe que cap tècnic de la casa li va voler facilitar i on diguera allò que a ell li interessava per a arribar al punt on ha arribat hui”. I és que Orengo assegura que si ningú en el consistori li ha signat un informe així és perquè “no hem fet res que puga ser tirat en cara ni res sospitós de delicte”.

El portaveu socialista ha anat més enllà i ha assegurat que “l’únic responsable de que l’edifici Innova no s’haja executat és Torró”, donat que els diners estaven en els comptes de l’empresa pública “i se’ls va gastar en concerts, xiringuitos i saraos”. Tan és així que Orengo ha recordat que els comptes de l’empresa pública van superar una auditoria en 2011 que el propi Torró va donar com a bona.

Orengo ha conclòs assegurant que té “la consciència molt clara”, ha recordat que “no ha eixit ni un sol euro de l’esfera pública, com sembla que sí que ha passat amb la Citroën”, i considera que tot és una “maniobra política del PPCV” per a desprestigiar a dues persones de Gandia que ara tenen pes en l’executiva nacional del PSPV-PSOE, recordant que el diputat Alfred Boix “no tenia res a veure amb les contractacions de l’Innova perquè ell estava en l’Ajuntament i aquesta operació la va fer l’empresa pública”.