Els alumnes de Gandia demanen una mobilitat més sostenible i accessible en la ciutat

Els escolars de Gandia han omplit este matí el saló de plens de l’Ajuntament de Gandia per tal de mostrar les seues propostes en matèria de mobilitat amb l’objectiu d’aconseguir una ciutat més accessible i sostenible. L’alcalde, José Manuel Prieto, el regidor de Trànsit i Mobilitat, Nacho Arnau, i les autoritats locals i representants de la Direcció General de Trànsit (DGT) han estat presents per escoltar les demandes dels xiquets i xiquetes, les quals es resumixen sota la finalitat d’obtenir una ciutat més accessible i sostenible.

Setze alumnes de distints col·legis de Gandia han llegit les seues redaccions i han especificat les accions que establirien en matèria de mobilitat si foren alcalde o alcaldessa. Una de les més repetides ha sigut l’ampliació dels carrils bici amb la consegüent reducció d’ús del cotxe i l’augment en l’ús del transport públic. Tal com ha respost l’alcalde, es treballa en la creació de més zones perquè «s’avance en una mobilitat més sostenible». A més, alguns han apuntat al fet que els policies locals haurien de recórrer els carrers de la ciutat a peu, en bici o en patinet en lloc del cotxe; una mesura que ja es contempla en l’ampliació de la policia de barri en tots els districtes de la ciutat. També s’ha parlat de la importància del foment de l’educació viària als centres escolars.

La millora de l’accessibilitat per a persones amb discapacitat física, sonora i visual ha sigut un dels temes que més s’ha escoltat també durant les intervencions. Adaptació de voreres per a persones que han d’emprar cadira de rodes, amb discapacitat visual o per a carros; la instal·lació de soroll als passos de vianants perquè les persones cegues puguen caminar per la ciutat de manera segura. Prieto ha recollit esta demanda i ha explicat que ja són diversos els passos de vianants als quals s’ha incorporat este servei i s’ha acordat amb l’ONCE continuar ampliant-lo cap a altres carrers de la ciutat.

Tot i que han al·ludit a la reducció de l’ús dels automòbils, l’alumnat de Gandia ha demanat la presència de més zones i aparcaments públics a la ciutat. D’esta manera, l’alcalde ha declarat que és important tant l’impuls d’estos, però també el condicionament amb la instal·lació de més punts de càrrega elèctrica. A més, ha parlat dels pàrquings públics del centre de la ciutat (Serpis i Prado), els quals compten amb descomptes per als clients del Centre Històric a través de l’aplicació de comerç.

Durant el ple també s’ha atorgat un detall als 16 alumnes i un obsequi i un casc per als tres seleccionats com a finalistes per les seues redaccions: Izan García del col·legi Joan Martorell com al tercer finalista; Marc Reina de Carmelites com a segon; Àssua Ródenas del Roís de Corella com a primera finalista. Abans de l’entrega dels detalls, l’alcalde s’ha dirigit als escolars amb estes paraules: «La nostra finalitat és que Gandia avance en una mobilitat i en el respecte a tots. Si som capaços d’aconseguir-ho, podrem viure en una Gandia millor», ha conclòs.