Els socialistes de Gandia es decanten majoritàriament per Carme Chacón.

Els militants del PSPV-PSOE de Gandia han donat hui el seu suport, de forma majoritària, a la candidatura que lidera Carme Chacón per a la secretaria general del partit. En una experiència pilot i pionera al PSOE de tota Espanya, l’agrupació local gandiana ha optat per Chacón amb un 77,8% dels vots totals, per un 20,7% de l’altre candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Prop de 150 persones han omplert hui el saló d’actes de la Mancomunitat de Municipis de la Safor per a l’assemblea del partit en la que es debatien els òrgans de gestió del partit, les esmenes que l’agrupació enviarà per a la ponència marc del XXXVIII Congrés Federal del PSOE i es votaven als delegats per al congrés provincial.

Com a novetat per a l’assemblea, el secretari general del partit, José Manuel Orengo, proposava a la seua executiva la possibilitat de donar veu i vot a militants i simpatitzants per tal de saber per quin dels dos candidats a la secretaria general es decantaven els militants locals. Es tractava, segons Orengo, d’un “gest de cara al que pensem que ha de ser el futur del partit: més democràtic i participatiu”.

La votació entre els dos candidats ha estat el moment més esperat de la vesprada. Un total de 140 militants i simpatitzants han votat entre les dues candidatures, i el resultat ha sigut de 109 vots per a Carme Chacón, 29 per a Pérez Rubalcaba, un vot nul i un vot en blanc. Així doncs, el delegat de Gandia que viatge al congrés de Sevilla amb la delegació del PSPV assumeix que respectarà l’opinió de la majoria dels militants gandians i votarà per Chacón.

Precisament en el moment de la votació també s’ha aprovat la llista de huit noms presentada per Orengo per al congrés provincial, d’on eixiran els delegats que representaran al PSPV en el congrés. Aquesta llista la encapçala el propi secretari general i la completen Liduvina Gil, Andrés Bertó, Sílvia Moncho, Vicent Bufort, Ana Garcia, Ricard Moncho i Adela Molina, sent suplents Ainara Chaves, Joan Banyuls i Carolina Agustí. La llista ha estat aprovada amb 101 vots a favor dels 102 emesos (només votaven militants).

L’assemblea ha començat amb l’aprovació dels òrgans de gestió del partit, amb 94 vots a favor, sis en contra i dues abstencions. Però altre aspecte important de l’assemblea ha estat l’aprovació de les esmenes que els socialistes de Gandia elevaran al congrés per tal que s’incloguen a la ponència marc. Unes esmenes que, com ja es va anticipar al llarg de la setmana, buscaran recuperar l’estructura comarcal i aconseguir més democràcia interna en la decisió de líders i candidats.

Així, els socialistes proposaran que els secretaris generals siguen elegits per sufragi universal dels militants, mentre que els candidats a presidents i alcaldes es trien amb primàries obertes que seguisquen l’anomenat model francès, amb vot per a militants i simpatitzants. Per últim, els socialistes de Gandia també defendran la implantació de llistes obertes per a escollir representants i processos per a facilitar la militància.

Aquesta defensa per a una major democratització en els processos de selecció de representants del partit s’ha escenificat hui, per primera vegada, amb el fet de donar vot a tots els militants de Gandia per a escollir el seu candidat favorit per a les primàries de febrer. Una mesura que, de moment, no està contemplada als estatuts del partit però que, per als socialistes de Gandia, ha de ser un primer pas i un model a seguir de cara al futur funcionament del partit.