Els socialistes demanen que es paralitze el procediment de pagament de la taxa del fem per a que els ciutadans no paguen dues vegades

El regidor del Grup Municipal Socialista en l’Ajuntament de Gandia, Vicent Mascarell, ha denunciat hui que “la falta de planificació i la desídia” del govern del PP de Torró pot provocar que els gandians paguen enguany dues vegades per un mateix servei: el tractament del seu fem. Una situació que Mascarell ha qualificat com a “basurazo” i que considera “molt greu en moments tan delicats per a l’economia de moltes famílies de Gandia”.

Segons ha explicat Mascarell, aquest doble cobrament li suposaria al govern de Gandia ingressar més d’un milió d’euros “que deuria estar a les butxaques dels gandians”, i ha denunciat que “ara entenem tot l’escàndol que Torró ha muntat al voltant del consorci amb la intenció de tapar que enguany pretén cobrar de més als gandians pel seu afany recaptatori”.

Tal i com ha explicat Mascarell, fins ara, l’Ajuntament de Gandia s’encarregava de cobrar una taxa de 77 euros a cada particular per a cobrir la despesa realitzada per la recollida, transport, transferència i tractament del fem dels gandians. Una situació que canvia des d’enguany mateix amb l’entrada del municipi al consorci territorial de residus, tal i com indica la normativa de la Generalitat Valenciana. A partir de 2013, Gandia haurà de cobrar per la recollida del fem, mentre que el consorci ho farà pel tractament.

Però enguany es produeix una situació excepcional perquè aquest consorci entra en funcionament des del mes de juny, per la qual cosa mig any corre a càrrec de l’Ajuntament, i l’altre mig, del consorci. Per aquest motiu, el consorci fa temps que adverteix als Ajuntaments de la necessitat de modificar l’ordenança del fem, per tal que enguany es modifique el cobrament de la mateixa.

I és ací on ve el problema. Tal i com ha denunciat Mascarell, la falta de planificació “d’un govern més preocupat pels saraos que pels interessos dels gandians” ha fet que aquesta ordenança no s’haja modificat, amb la qual cosa els gandians rebran en pocs dies, com ha passat habitualment, el rebut de 77 euros per a les taxes del fem d’un any sencer. I només uns mesos després, el consorci enviarà un altre rebut pel qual es cobrarà una quantitat encara indeterminada pel tractament del fem, de manera que els gandians, per culpa del PP de Torró, pagaran dues vegades pel tractament del fem entre els mesos de juny a desembre.

Per això, els socialistes han demanat al govern “que es posen les piles, paralitzen el procés de cobrament i eviten que els gandians siguen l’únic municipi del consorci que pague dues vegades per un mateix servei”. La proposta que ha explicat Mascarell contempla que Gandia modifique l’ordenança i que enguany, de manera excepcional, cobre ara un rebut per mig any de tractament del fem, amb un import de 38,5 euros.

Aquest rebut es complementaria després amb el que giren des del consorci, que cobrirà el tractament del fem de l’altra meitat de l’any. Depenent de quina siga aquesta quantitat, l’Ajuntament, sempre segons la proposta dels socialistes, enviaria un altre rebut pel concepte de recollida del fem i descomptant la quantitat que cobre el consorci, evitant així un doble pagament innecessari i injust.

Els socialistes han urgit al govern de la ciutat a gestionar aquests canvis, donat que de no fer-ho així “en un contenciós el consistori es veuria obligat a tornar els diners que paguen de més els gandians, provocant molèsties als veïns que haurien de reclamar uns diners que no se’ls haurien d’haver cobrat mai”.

Mascarell ha explicat que si el govern de la ciutat “deixa de criticar i armar escàndol amb el consorci i es posa a treballar” per a Gandia l’entrada al consorci podria no suposar un augment elevat de la taxa, donat que les condicions de la ciutat, amb moltes vivendes desocupades durant llargs períodes de temps, fan que estiga en una situació més favorable que altres municipis del mateix consorci.