Els socialistes demanen que l’increment de l’IBI no afecte a les famílies en l’atur.

El Grup Municipal Socialista en l’Ajuntament de Gandia ha anunciat hui que proposarà per al proper plenari ordinari, mitjançant una moció per a ser elevada al govern central, que l’increment de l’Impost sobre Béns Immobles aplicat pel govern del PP no afecte a aquelles famílies que tinguen a tots els seus membres en l’atur.

Aquesta proposta, en cas d’aprovar-se al plenari, hauria d’elevar-se al govern central per tal que es modifique el decret llei que ja contempla bonificacions impositives per a diversos grups de persones com són les famílies nombroses, les persones majors o els discapacitats.

El regidor socialista Vicent Mascarell ha explicat que Gandia serà una de les ciutats on més afectarà la pujada de l’IBI i ha assegurat que els gandians patiran “el major increment de la contribució dels darrers 15 anys”, donat que els darrers governs socialistes van mantenir intacte aquest impost, el més important a nivell local. Un increment que fa que Gandia siga “després de València, la ciutat que més recapta en aquest impost a la província”.

Mascarell ha recordat que tant Rajoy com Torró han accedit al poder mentint a la ciutadania i que a Gandia, aquelles dos premisses de “Ahora Empleo” i menys impostos s’han incomplert, i ara hi ha a Gandia més aturats que mai i es paguen més impostos que mai.

Per això, Mascarell ha assegurat que el seu grup municipal demanarà que aquesta nova pressió en els impostos “no afecte aquelles famílies que pitjor ho estan passant en estos moments per la crisi econòmica”, referint-se concretament als nuclis familiars que tenen a tots els seus membres sense feina.

Però la proposta dels socialistes anirà més enllà i demanaran també facilitats de pagament per a la resta de ciutadans que paguen aquest impost, per tal que la quantitat a abonar es puga fraccionar en dues o tres quotes repartides al llarg de l’any, per tal de minimitzar l’impacte que suposa el pagament d’aquest impost.

10 milions per a serveis públics, benestar social i ocupació.

La regidora socialista Teresa Prats ha explicat que l’increment de l’IBI suposarà que Gandia ingressarà, en aquesta legislatura, 10 milions d’euros que no estaven previstos en un principi. Una quantitat que els socialistes consideren “suficientment important com per a que ens preocupe en què les destinarà Torró”.

Aquesta quantitat s’obté agafant la referència de l’IBI de 2010, quan es van ingressar 23 milions d’euros procedents del cobrament de 80.390 factures i tenint en compte que el decret signat per Rajoy estipula una pujada que oscil•la entre el 4, el 6 i el 10%. A Gandia s’aplicarà aquesta darrera perquè el seu cadastre no s’actualitza des de 1996. Açò suposarà un ingrés de 2,3 milions d’euros més per any de legislatura.

Prats ha explicat que el GMS demana que aquests diners “es destinen a polítiques de benestar social, a garantir serveis públics i a la generació directa d’ocupació” esperant que no vagen per a polítiques “com a les que ens ha acostumat aquest govern en els darrers sis mesos”.

Així, Teresa Prats ha recordat que en els darrers mesos, Torró ha anunciat la privatització de les escoletes pel dèficit que suposen o retalls en el servei de transport de l’Urbà, també pel mateix motiu. Un dèficit que Prats considera que podrien alleugerir-se gràcies a aquest increment en la recaptació de l’impost local més important, que també podria destinar-se a augmentar beques de menjador.