Ens oferim a mediar amb la Diputació per a dur l’arxiu dels Borja al centre d’Estudis Borgians de Gandia

Els 20.000 euros que val mantenir l’arxiu a Gandia és el que costa un concert de Sona la Dipu, però la pèrdua és incalculable.

Els documents contenen, entre d’altres, la documentació de l’arxiu secret del Vaticà referent als papes Calixte III i Alexandre VI.

Diana Morant: “El Centre d’Estudis Borgians convertiria a Gandia en un referent per als investigadors i reforçaria l’oferta cultural com a complement turístic”.

                                                          

El grup municipal socialista presentarà una moció urgent al plenari de hui per a instar a l’Ajuntament de Gandia a signar un conveni amb la Diputació de València per a garantir que l’arxiu dels Borja es trasllade al Centre d’Estudis Borgians habilitat a l’última planta del Palau Ducal i no a Barcelona. Els socialistes, de fet, s’han ofert a l’Ajuntament per a mediar amb la Diputació de València i conveniar els 20.000 euros anuals necessaris per al manteniment del fons borgià. Es tracta d’una col·lecció amb més de 500 DVD, 2,5 milions de documents segellats i obres d’incalculable valor històric.

Segons Diana Morant “no és de rebut que el govern municipal es gaste 90.000 euros en el trasllat d’una escultura i no en tinga 20.000 per a conservar un arxiu que conté, entre d’altres, la documentació completa de l’arxiu secret del Vaticà relativa als papats de Calixte III i Alexandre VI”. Uns documents que no són sols un referent per als estudiosos de la família valenciana més internacional, sinó per als historiadors en general, ja que els papes esmentats coincidiren amb esdeveniments de transcendència històrica com la caiguda de Constantinoble o el descobriment d’Amèrica.

El trasllat de l’arxiu dels Borja a Gandia convertiria la ciutat en un referent acadèmic, a més de completar l’oferta de turisme cultural al voltant de la família. Diana Morant ha comentat que “és curiós que Miquel Batllori, nascut a Barcelona, apostara per Gandia com a centre d’estudis borgians mentre que l’actual alcalde de Gandia no li importe que l’arxiu acabe a Catalunya” en el que la regidora socialista ha qualificat de “nova mostra de política antivalenciana per part del PP”.