“És un fet inèdit que un ajuntament en fallida econòmica actue com un banc i entregue 3,5 milions a una empresa pública en liquidació”

El passat 3 de setembre, el Consell d’Administració de l’empresa municipal Iniciatives Públiques de Gandia (IPG) on no estan representants els grups polítics de l’oposició decidia per unanimitat dels seus membres sol·licitar un crèdit de 3,5 milions d’euros a l’Ajuntament de Gandia.

“És un fet inèdit que una administració en fallida que es nega a pagar els crèdits bancaris i que manté un deute amb proveïdors de milions d’euros, actue com un banc i aprove una operació de tresoreria d’este calat”, indica el portaveu del Grup Municipal Socialista, Vicent Mascarell.

Si bé és cert que el Govern local ens ha negat l’accés als informes íntegrament, del mateix decret es desprèn que “de forma prèvia, expressa i reiterada, el secretari adverteix —tant a l’alcalde de Gandia, Arturo Torró, com al gerent de l’empresa pública IPG, Gonzalo Morant— de la improcedència jurídica de l’operació”. “Esta operació es fa amb tres informes en contra d’alts funcionaris municipals: el tresorer, l’interventor i el titular dels serveis jurídics, que parlen d’una operació il·legal”, afirma Mascarell.

És la primera vegada que l’Ajuntament de Gandia deixa diners a l’empresa pública. Doncs no parlem d’una encomanda de gestió, sinó de préstec pur i dur. “Deixem 3,5 milions d’euros a l’empresa pública IPG no sabem per a què, donem 3,5 milions amb un informe contundent de l’interventor, i injectem 3,5 milions a una empresa en liquidació que ja deuria haver-se liquidat”, assenyala el regidor socialista.

També, cal destacar que es tracta d’un contracte de crèdit a curt plaç. Així, els diners han de tornar-se abans del 5 de maig de 2015 —molt a prop de les pròximes eleccions municipals—.

Per últim, s’ha de fer referència a les “personalitats” que signen esta obscura operació econòmica: Arturo Torró —alcalde de Gandia i president local del PP— i Gonzalo Morant —gerent de l’empresa pública IPG, però al mateix temps també administrador dels negocis particulars de Torró i tresorer del PP de Gandia—.