Diana Morant: «Gandia i Fano ja són ciutats amigues. Molt aviat, seran ciutats germanes»

Gandia 29 de gener 2018.- «Gandia i Fano ja són ciutats amigues. Molt aviat, amb el ‘Gemellagio’, seran ciutats germanes«. Així ho va manifestar el diumenge l’alcaldessa de la Ciutat Ducal, Diana Morant, durant l’acte en què va signar el Pacte d’Amistat juntament amb l’alcalde de Fano, Massimo Seri. A través d’aquesta assignatura, que va tindre lloc a la Sala de la Concòrdia de l’ajuntament italià, es tenen en compte els llaços de fraternitat instaurats des de 1989 entre aquestes localitats. La rúbrica va comptar amb l’assistència de la regidora de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil, amb la tècnica de Turisme, Olatz Megía, i amb representants municipals de Fano. També va acudir la presidenta de l’Ens Carnavalesca, Maria Flora Gianmarioli, i el president d’Amics Sense Fronteres, Elmo Santini.

 

Aquest document referma la voluntat de les autoritats de «mantenir relacions sinceres d’amistat, unió i germanor per al progrés, desenvolupament i benestar dels veïns dels nostres municipis, que s’han unit al desig de compartir i de ser solidaris». També preveu l’organització d’intercanvis «per afavorir el sentiment de fraternitat europea«.

 

Les actuacions, segons el text, es desenvoluparan en un marc social, cultural, econòmic, esportiu i turístic. Es programaran conferències, exposicions i activitats musicals, així com fires, mercats i promoció de productes regionals. També es plantejaran recorreguts turístics i s’afavorirà l’acollida dels veïns de les dues ciutats.

Aquest acord, segons l’alcaldessa Diana Morant, suposa per a tots dos municipis «una magnífica oportunitat per posar en marxa projectes d’intercanvi culturals, turístics, esportius, solidaris i de coneixement que, estic segura, ens enfortiran i contribuiran al nostre progrés».

 

Morant va agrair a totes les persones que estan fent possible aquest agermanament, «tant als amics de Fano com a la regidora Liduvina Gil, i com no, al músic Mauro Tallevi, un Fanés establert a la Safor que va ser qui veritablement va impulsar fa més de vint anys aquesta aventura al costat d’altres gandians com Josep Ramon Frasquet i Salva Vila«.

 

Per la seua banda, l’alcalde de Fano, va expressar que el Carnaval és una bona ocasió per instaurar o enfortir relacions amb belles ciutats d’Europa i del món. «Tenim el plaer d’acollir a la delegació espanyola de Gandia, dirigida per l’alcaldessa Diana Morant, amb la qual hem signat un Pacte d’Amistat oficial. A partir d’ara desenvoluparem molts projectes junts«.

 

Una delegació de l’Ajuntament de Gandia, encapçalada per l’alcaldessa i per la regidora de Relacions Internacionals, Liduvina Gil, s’ha desplaçat aquest cap de setmana a Fano després que les autoritats del municipi italià convidaren a l’alcaldessa al març de l’any passat en una visita a Gandia emmarcada en el projecte ‘Carnval’ de la Universitat de València. Aquesta trobada va ser el que va fer iniciar els tràmits d’agermanament entre les dues ciutats, una relació que va començar a gestar-se fa dues dècades. El projecte ‘Carnval‘ consistix en la realització d’un estudi i fer valdre del patrimoni efímer de les festes i rituals carnavalescos europeus, i de les indústries creatives i culturals del seu entorn. En aquest sentit, es destaca l’enorme similitud entre les festes de les Falles i el Carnaval.

 

No obstant això, Fano i Gandia no s’assemblen només per aquestes festes, que coincidixen en la crítica local, en les carrosses, en els ninots o en la cremà d’un monument sinó també en el fet que són ciutats amb port, universitat, amb un ric passat i present cultural. Totes dues han viscut l’esplendor del Renaixement i és curiosa la seua relació amb els Borja (Cèsar Borja, germà de Joan II Duc de Gandia va conquistar Fano el 1502). També tenen plats típics realitzats amb productes del mar. Gandia compta amb la Fideuà i Fano, amb el ‘Brodetto’. En aquest sentit, ja s’han establert contactes i el mateix president de l’Associació de la Fideuà de Gandia, Avelino Alfaro, ja va viatjar l’any passat a Fano al festival internacional, en el qual va ensenyar a cuinar el plat típic gandià. La intenció ara és que establiments de Fano acudisquen al proper Concurs Internacional de Fideuà.

 

La delegació gandiana ha pogut conéixer la ciutat de Fano, la seua història, el seu patrimoni i també la festa del Carnestoltes, que es va celebrar ahir davant més de 10.000 persones. Les autoritats municipals van convidar a l’alcaldessa i la regidora Gil a participar a la multitudinària desfilada. Així mateix, ambdues van visitar dissabte als artistes del Carnestoltes, que es trobaven ultimant les carrosses i van mantenir converses amb representants del Carnaval per possibles projectes conjunts amb les Falles. Tenen prevista una reunió amb els hostalers per a projectes gastronòmics i amb escoles, per a programes d’intercanvi d’alumnes.

 

El Pacte d’Amistat es convertirà en agermanament el pròxim mes de març, durant les Falles, a Gandia. Morant va emplaçar les autoritats italianes a aquesta data «per donar per finalitzat aquest esdeveniment històric per a les nostres ciutats i que, a més, s’emmarca en la Capitalitat Cultural Valenciana«.