Gandia aconseguix el ‘Galardón Verde de Ecovidrio’ després de superar el repte de reciclatge de vidre de la campanya ‘La Plantà del Vidre’

Gandia ha aconseguit el ‘Galardón Verde de Ecovidrio’ en el marc la campanya ‘La Plantà del Vidre’, una iniciativa d’Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de la ciutat, amb l’objectiu de fomentar el reciclatge d’envasos de vidre durant les Falles 2022.

La iniciativa, que es va desenvolupar durant els dies de celebració de les festes, pretenia conscienciar als ciutadans de Gandia, i especialment als fallers, sobre la importància de separar correctament els residus d’envasos de vidre durant el transcurs de les festes. Per a això, Ecovidrio va vinilar els contenidors de vidre pròxims als casals i va marcar un repte per a cada municipi de quilograms d’envasos de vidre recollits durant les festes. En la campanya van prendre part un total d’11 municipis valencians que celebren festes de Falles: la Pobla de Vallbona, Llíria, Benaguasil, Cullera, Gandia, Catarroja, Torrent, Paterna, l’Eliana, Sueca i Algemesí. Entre ells competiran per ser el municipi més reciclador.

El guanyador de ‘La Plantà del Vidre, el premi del qual era una plantació d’arbres en el qual cada casal faller apadrina un exemplar, ha resultat ser Llíria, ja que ha sigut el que més puntuació ha obtingut. No obstant això, tots els municipis que han incrementat en almenys un 5% la recollida de vidre respecte al mateix període de l’any anterior reben el guardó verd d’Ecovidrio, com ha sigut el cas de Gandia.

Així mateix, també hi ha un premi per a totes les Falles que han reciclat, en el seu propi contenidor, 400 kg o més de residus d’envasos de vidre. El premi en este últim cas consisteix en un miniglú amb la imatge de campanya i que han obtingut la Falla Sant Nicolau-Mosquit, Falla Exèrcit Espanyol-Jardinet, Falla Sagrada Família-Corea, Falla Màrtirs, Falla Marqués de Camp-Perú, Falla Plaça El·líptica, Falla Plaça del Mercat, Falla Carrer Major i Passeig, Falla Sant Josep-Raval, Falla Passeig Lluís Belda, Falla Vilanova, Falla Plaça Prado i Falla Beniopa.

Després de rebre el premi, el regidor de Serveis Bàsics, Miguel Ángel Picornell, ha felicitat les 13 comissions falleres que han aconseguit l’iglú acreditatiu i ha donat les gràcies també a la Federació de Falles de Gandia “per la sensibilitat que té sempre cap a campanyes que porten a la recollida selectiva, en este cas el vidre, i tot el que significa una millora i respecte al medi ambient”.

Per part seua, l’edil delegat de Falles, Nacho Arnau, ha mostrat la seua satisfacció pels premis rebuts. “Hem demostrat una vegada més que les Falles són responsables enfront de la sostenibilitat, tan necessària per a la nostra ciutat i el món. Molt satisfet amb el resultat, però dir que si enguany han sigut 13 les falles premiades, l’any vinent puguen ser fins i tot les 23 comissions falleres”.

DADES DE RECICLATGE DE VIDRE A GANDIA
Segons les últimes dades disponibles corresponents a 2021, els ciutadans de Gandia van reciclar un total d’1.162.220 quilograms d’envasos de vidre. Això suposa que cada ciutadà va reciclar una mitjana de 15,30 quilograms de vidre.

Respecte a la taxa de contenidors, Gandia se situa amb una mitjana de 204 habitants per contenidor, comptant en l’actualitat amb un total de 371 iglús per als residus d’envasos de vidre instal·lats en el municipi.