Gandia acull a una delegació d’alcaldes d’El Salvador per donar-los a conéixer les polítiques de bon govern del municipi

El Fons Valencià per la Solidaritat està desenvolupant una setmana de treball en 4 municipis de la Comunitat Valenciana (Canals, Benissa, Gandia i Vila-real), on alcaldes i alcaldesses de diferents municipis d’El Salvador, així com personal tècnic del país centre-americà, s’estan formant i coneixent de primera mà polítiques de bon govern, transparència i participació ciutadana que s’executen al municipalisme valencià. L’objectiu d’aquesta visita és que les autoritats salvadorenques traslladen a les seues localitats les diferents experiències i coneixements adquirits a les entitats locals de la Comunitat Valenciana per a enfortir les democràcies locals d’El Salvador. La delegació, la qual està acompanyada constantment per membres de la Junta Executiva i personal tècnic del Fons, està formada per Lilian Antonia Portillo, Alcaldessa de San Esteban Catarina; Nelson Alberto Gómez, Alcalde de Santiago de María; José Roberto Barrientos; Alcalde de San Vicente; Wilian Lorenzo Portillo, Alcalde de Tepetitán; José Ramón Villalta, Director Executiu de l’ONGD Iniciativa Social para la Democracia; i Guillermo Amaya, Coordinador del projecte.

Aquesta visita s’emmarca dins del projecte de cooperació internacional al desenvolupament “Enfortiment de Consells Municipals Plurals a El Salvador” del Fons Valencià, el qual s’executa amb la col·laboració de l’ONGD salvadorenca Iniciativa Social para la Democracia i amb el cofinançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana. En concret, aquest projecte té com a objectiu general enfortir la democràcia local de 5 municipis d’El Salvador enfortint els espais de participació d’aquestes localitats així com les polítiques de bon govern, incidint en la promoció de la pluralitat política i la transparència a través, d’entre altres, de l’impuls de lleis municipals. Per a aquesta finalitat s’ha realitzat un estudi al voltant de la situació de la democràcia local salvadorenca i s’estan realitzant assistències tècniques i acompanyaments per impulsar dinàmiques de pluralitat i capacitar a les autoritats i personal tècnic municipal en eines que propicien un apoderament de la democràcia dels seus municipis.

Gandia, seu de l’intercanvi de coneixements i experiències entre els municipis d’El Salvador i de la Comunitat Valenciana

La delegació de El Salvador s’està nodrint d’experiències d’enfortiment democràtic municipalista a Canals, Benissa, Gandia i Vila-real. En concret, a Gandia, han presenciat un plenari ordinari i altre extraordinari de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, una entitat local que es caracteritza per la seua profunda política de pluralitat, mantenint també una reunió amb el President, la Vicepresidenta i el Vicepresident de l’entitat supramunicipal, Salvador Femenia, Assumpció Domínguez i Juan Espinosa, respectivament.

A més, a Gandia, la delegació, acompanyada per Xelo Angulo, Directora General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat; Álvaro Escorihuela, President del Fons; i Esteve Ordiñana, Gerent del Fons, va estar rebuda per l’Alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; el Vicealcalde, Josep Alandete; la Regidora de Cooperació, Liduvina Gil; el Regidor de Participació Ciutadana i Qualitat Democràtica, Nahuel González; i el Regidor de Turisme, Vicent Mascarell.

“És fonamental enfortir els nostres llaços d’unió amb aquest projecte, sumant esforços per a aconseguir un món més just, lliure i democràtic des d’una mirada col·laborativa. Perquè aquest projecte de cooperació internacional, és un clar exemple d’aliança entre institucions per a aconseguir objectius tan importants com la plena democràcia en els Consells d’El Salvador. Per això, hui més que mai hem de posar en valor la importància d’una democràcia forta, plural i participativa, posant en el focus a la cooperació internacional com un instrument bàsic i d’oportunitat per a col·laborar en canvis transformadors”, va assegurar l’alcalde de Gandia.

La capital de la Safor també va albergar la presentació de resultats del projecte de cooperació internacional al desenvolupament “Enfortiment de Consells Municipals Plurals a El Salvador”, on la delegació d’El Salvador va exposar els avanços realitzats als seus municipis en matèria d’enfortiment democràtic local, pluralitat política i transparència amb la col·laboració del Fons i la Generalitat. Aquesta jornada va ser presentada per Xelo Angulo, Directora General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat, i Álvaro Escorihuela, President del Fons, i va ser clausurada per Nahuel González, Regidor de Participació Ciutadana i Qualitat Democràtica, i Verónica Ferri, Vicepresidenta del Fons. En aquesta jornada es va destacar l’increment de la representació de diferents partits polítics en els 262 municipis salvadorencs, impulsant la pluralitat, la transparència i la participació, i la consolidació de la representació de les dones en la política local d’El Salvador. En la jornada també van participar José Ramón Villatla, Director Executiu de l’ONGD Iniciativa Social para la Democrácia, i Guillermo Amaya, Coordinador del projecte de cooperació. A més, a Gandia, la delegació d’El Salvador ha visitat un ple municipal i ha rebut una ponència al voltant de les polítiques de transparència, participació i bon govern de la capital de la Safor.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 128 entitats locals valencianes sòcies (119 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.