Gandia aprova en el ple l’adhesió al decret de tanteig i retracte impulsat pel Consell

El ple ordinari del mes de novembre de l’Ajuntament de Gandia ha aprovat l’adhesió de Gandia a la Xarxa de Ciutats que poden accedir al decret de tanteig i retracte impulsat pel govern valencià. L’acord ha sigut possible gràcies als vots a favor de PSPV-PSOE, Compromís Més Gandia Unida, l’abstenció de Ciudadanos i el vot en contra del PP. Este decret permet a Gandia augmentar el parc públic d’habitatge, ja que habilita als ajuntaments per a poder participar en processos de compra d’habitatge, adquirint-ho al mateix preu que el fan els fons privats possibilitant que el consistori puga adquirir habitatges procedents d’execucions per impagament de la hipoteca o aquelles que es transmeten en grans operacions immobiliàries, incrementant el parc públic per a poder donar resposta a les situacions d’emergència de l’habitatge.

La mesura té com a objectiu crear una xarxa d’habitatge públic que contribuïsca de manera eficaç a garantir eixe dret. “Creiem que es tracta d’una eina necessària per a evitar que les cases de la gent acaben sent propietat de ‘fons voltor’, frenar l’especulació i poder donar, així mateix, solucions de l’habitatge a les persones que les necessiten. A Gandia apostem decididament perquè la gent puga accedir a un habitatge digne”, ha indicat la regidora d’Habitatge i Regeneració Urbana, Amparo Victoria.

El decret té tres pilars fonamentals: l’ampliació, per primera vegada, dels supòsits en els quals es pot exercir eixe dret de tanteig i retracte, que permet adquirir habitatges que va perdre la gent en el seu moment per culpa dels deutes hipotecaris o les que són objecte de grans operacions immobiliàries; frenar les pràctiques especulatives i crear una xarxa d’habitatges públics amb vocació de permanència; i la participació dels municipis en les polítiques d’habitatge. I, per a això, el decret llei preveu mecanismes per a crear o ampliar el parc públic d’habitatges d’aquelles ciutats que ho desitgen, mitjançant l’exercici dels drets d’adquisició preferent a favor seu o la cessió d’aquests.

“No podem oblidar que la situació de crisi residencial existent a la Comunitat Valenciana i Gandia s’ha vist agreujada a conseqüència de la covid-19. Conscients i preocupats per esta situació, la Generalitat i l’Ajuntament enfocaran amb este conveni tots els seus esforços en la protecció de les persones vulnerables i en la garantia de la funció social de l’habitatge”, ha destacat l’edil socialista, qui també ha recordat durant la seua intervenció en el ple que tant el Consell com Gandia van exonerar del pagament del lloguer als inquilins dels habitatges de titularitat pública durant la quarantena al mateix temps que es van impulsar plans com el RENHATA.

Segons Amparo Victoria, “les polítiques d’habitatge no han parat durant la crisi sanitària. Tot el contrari, ens han posat nous reptes sobre la taula, com és el cas d’este conveni, que assumirem amb humilitat i ambició per a millorar la nostra ciutat. Gandia és una ciutat líder en les polítiques valencianes d’habitatge. Cada vegada que en el Consell toca a la nostra porta i abordem projectes com el decret de tanteig i retracte, sabem que tenim un aliat amb la Generalitat Valenciana i que podem comptar amb el Consell”.

Cal destacar que els ajuntaments són els qui millor coneixen la realitat de la ciutadania i que Gandia té molt de potencial en polítiques d’habitatge i regeneració urbana, un potencial que està secundat per un gran equip humà i tècnic en l’Oficina Municipal d’Habitatge. “Per això, estic segura que el nou repte que suposa este conveni, sabraem atendre’l com correspon amb treball, eficàcia i constància”, hi ha conclòs Victoria.