Gandia 12 de novembre 2015.- “Moment històric”; “Salvació de la joia ecològica de la Corona”, “Demostració que la política és útil per canviar les coses”. Aquests són alguns dels titulars que el govern municipal de Gandia ha emprat aquest matí per felicitar la ciutadania després que la Generalitat anunciara ahir que la protecció de la platja de l’Auir està inclosa entre les 10 actuacions prioritàries del futur Pla d’Acció Territorial d’Infraestructura Verda del Litoral, PATIVEL. Juntament l’alcaldessa i la vicealcaldessa de Gandia, Diana Morant i Lorena Milvaques, respectivament, hi han comparegut per donar la notícia Xavier Ródenas, regidor de Gestió Responsable del Territori i Vicent Mascarell, coordinador d’Urbanisme, dues regidories que han estat negociant els darrers mesos amb la Conselleria la protecció de la platja de l’Auir, d’acord amb el mandat del programa electoral del PSPV-PSOE i Més Gandia, les dues formacions del govern.
Per a l’alcaldessa s’ha complit el dret constitucional a gaudir d’espais naturals. “Les promeses es demostren amb accions i aquesta és una d’elles. Vull agrair el treball de l’equip de govern i a la Consellera de Medi Ambient, Maria José Salvador. El nou Consell de la Generalitat aposta per Gandia i el seu Medi Ambient. Per tant, fora el model depredador i especulador i avant un nou model capaç de generar economia des de la sostenibilitat mediambiental”.
Per a la vicelacaldessa hui la nostra ciutat és més rica econòmicament i mediambientalment parlant. I ha agraït “a les plataformes com Salvem l’Auir, entitats, col·lectius, gent individual que de forma desinteressada ha treballat aquests anys per aconseguir que, per fi, la joia de la corona mediambiental estiga fora de perill. A tota aquesta gent estem recompensant-los amb governs que miren per les persones i no pels interessos privats”.
Moment històric
“Aquesta és la demostració que teníem raó els qui pensàvem que necessitàvem repensar el model de ciutat i protegir els nostres valors mediambientals sens renunciar a crear riquesa. L’Auir és un reclam turístic important”. Visiblement emocionat, Ródenas ha assegurat que quan s’aprove el PATIVEL la Generalitat estarà juntament amb els països europeus capdavanters en polítiques mediambientals.
1’7 milions de metres quadrats protegits
Per la seua banda, Vicent Mascarell ha recalcat que la protecció de l’Auir “és la demostració que la política és útil i serveix perquè les coses canvien”.
El responsable de Territori ha recordat que la platja de l’Auir té una extensió de 1’7 milions de metres quadrats, dels quals només 400.000 estan ja protegits al PGOU com a parc públic. La resta, està classificada com a sòl urbanitzable residencial sectorialitzat. Per tant, amb l’aprovació del PATIVEL es reclassificarien i protegirien directament aquests terrenys. Fins que eixe moment arribe, s’ha aprovat una moratòria d’1 any “per tal d’evitar temptacions especulatives en període de transició”.
L’Ajuntament no haurà d’assumir cap cost econòmic, ja que serà la Generalitat la que compense i es faça càrrec del retorn als propietaris de l’IBI dels darrers anys, “però no dels 30 anys, perquè queda demostrat que en la zona no s’ha desenvolupat cap pla i, per tant, no existeix la figura del lucro cessant”.
Regeneració amb fons europeus
Demà mateix, els responsables de medi ambient i urbanisme han estat citats a la Conselleria per treballar en l’aconseguiment de fons europeus que permetan regenerar l’entorn de la platja de l’Auir. Xavier Ródenas ha explicat que les línies generals del PATIVEL contemplen que a la primera part de la platja es conserve i potencie l’ús agrícola tradicional. “Paral·lelament, volem recuperar la devesa natural, seguint el model tan proper de la platja del Saler, un bosc mediterrani autòcton de referència internacional”.
L’edil ecologista ha anunciat també que s’obrirà un període de participació ciutadana, real, perquè s’aporten idees i es col·labore en el projecte de recuperació. “Precisament, la lluita de moviments ciutadans ha propiciat que els darrers anys molta gent haja aportat idees i projectes: experts, professors universitaris, grups ecologistes, el CEIC Alfons el Vell, etc… Fins i tot algunes de les accions proposades als projectes presentats al fals concurs que va promoure el govern anterior són aprofitables i encaixarien”.
La Generalitat Valenciana anunciava ahir dimecres l’aprovació d’una moratòria d’un any per a l’aprovació dels plans urbanístics que afecten a les costes del territori valencià. Mentrestant, es treballarà en l’aprovació definitiva del PATIVEL. La mesura afecta a 23 milions de metres quadrats se sòl no urbanitzable, 20 milions de m2 sòl urbanitzable no programat i, almenys, entre 10 i 15 milions de m2 de sòl urbanitzable programat. La moratòria persegueix preservar una infraestructura verda del litoral que harmonitze el conjunt i connecta els diferents espais, amb l’objectiu de corregir la disfuncionalitat existent als diversos projectes.